Afbeelding
Gemeente Veenendaal

‘Winkelleegstand in Veenendaal neemt met 13 procent af’

20 juni 2022 om 09:12 Winkels

VEENENDAAL De afgelopen twee jaar is de leegstand in de binnenstad van Veenendaal flink gedaald, meldt de gemeente Veenendaal in een persbericht. ,,Begin dit jaar stond slechts 14 procent van de winkels in het centrum leeg. Begin 2020 was dat nog 27 procent. Een daling van maar liefst 13 procent.” 

Hoewel er onder andere vanwege de coronapandemie een stijging in leegstand werd verwacht, daalde deze in de Nederlandse binnensteden volgens een onderzoek van PBL Planbureau voor de Leefomgeving. Veenendaal zag na Breda haar leegstand het meest dalen. ,,Een teken dat de jarenlange inzet om ons centrum aantrekkelijker en levendiger te maken haar vruchten afwerpt”, concludeert de gemeente.

Wethouder binnenstad Dylan Lochtenberg: Ik ben heel blij om te zien dat alles wat we doen ook zichtbaar effect heeft

Wethouder binnenstad Dylan Lochtenberg (VVD): ,,Al jarenlang werken we aan ons centrum. Denk aan de ontwikkeling van Brouwerspoort met de gezellige Brouwersgracht en het onlangs opgeleverde Stadsstrand. Maar we zorgen bijvoorbeeld ook voor meer groen, zoals het vergroten van de perkjes rondom de bomen op het Raadhuisplein en het plaatsen van extra bloembakken op het Scheepjeshofplein. Ik ben heel blij om te zien dat alles wat we doen ook zichtbaar effect heeft. Er is nog genoeg te doen, maar dit onderzoek toont aan dat we op de goede weg zitten.”

Een krachtig en levendig centrum, waar bezoekers niet meer puur komen om te winkelen. Er moet ook genoeg te beleven zijn, denk aan horeca, cultuur en ander vermaak. Al een aantal jaar werkt de gemeente hier samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden aan onder de noemer ‘Vitale Binnenstad’. 

BIZ Ook is vier jaar geleden BIZ Winkelstad Veenendaal opgericht. De ondernemers en pandeigenaren hierin organiseren en financieren samen evenementen, promoties, marketingactiviteiten en aankleding van het centrum. Binnenstadsmanager Henny Jansen: ,,Met de BIZ investeren we blijvend in activiteiten waarmee we onze binnenstad nog aantrekkelijker maken. De afgelopen jaren hebben we hiermee al enorm veel bereikt. Door de BIZ is onze binnenstad bijvoorbeeld extra gezellig rondom de decembermaand met alle feestelijke verlichting. Zomers maakt deze plaats voor vrolijke bloembakken. Maar ook activiteiten als het Zomer Festival zijn echte publiekstrekkers.”

NIEUWE ONDERNEMERS Dat is volgens de gemeente Veenendaal onder andere te zien aan alle ondernemers die we de afgelopen tijd mochten verwelkomen in het centrum. ,,Alleen al aan de Brouwersgracht openden bijvoorbeeld MooiXL, Toychamp, MMC, Good Grounds en Kvik. Met als kers op de taart de horecazaken Ritmeester en Karakter en het nog te openen Saya die voor een echte strandbeleving zorgen, middenin ons centrum. Maar ook op andere plekken zien we nieuwe ondernemingen verschijnen zoals drogisterij Die Grenze, Rokje Klokje, Zoetemint en Gastrovino.”

METAMORFOSE CORRIDOR De Corridor krijgt de komende tijd een metamorfose. Er komt een groot versplein en de ingangen worden aangepakt. Ook onderzoekt de gemeente momenteel samen met eigenaren en ondernemers de mogelijkheden voor de Tuinstraat. Wens is om deze van distributiestraat om te toveren tot een groene woonstraat. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuw theater en krijgt de Duivenweide nog een upgrade.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie