Afbeelding
Pixabay

Extra opvang voor vluchtelingen

27 mei 2022 om 08:08 Politiek

VEENENDAAL De Veense samenleving blijft zich met de gemeente inzetten om vluchtelingen uit Oekraïne een goede opvang te bieden. Dat schrijft het college de gemeenteraad in de update deze week. Veenendaal heeft vier gemeentelijke opvanglocaties waar 102 mensen zijn gehuisvest en particulieren huisvesten 76 personen.

door Peter Kuijpers

De noodopvang voor deze vluchtelingen is vanuit het Rijk verhoogd in de veiligheidsregio’s. ,,Voor de VRU betekent dit 3000 vluchtelingen en voor Veenendaal naar rato circa 150. Door het aantrekken en ontwikkelen van een toekomstig pand voor de noodopvang groeit de gemeentelijke opvangcapaciteit naar verwachting naar 150 plekken per juli 2022”, laat het college weten. 

De gemeente heeft afgewogen zogenoemde mantelzorgunits te plaatsen. ,,Maar de kosten hiervan en de beperkte beschikbare ruimte voor deze units heeft ons doen besluiten hier geen gebruik van te maken.” Verder geeft het college aan dat Stichting Veens Welzijn, Vluchtelingenwerk en vrijwilligers een zeer belangrijke en waardevolle rol spelen in de opvang.

ONDERWIJS Ook buurtbewoners zijn betrokken bij de eerste ondersteuning aan de vluchtelingen en helpen mee bij allerhande vragen. Het college laat weten dat naast de Internationale Schakelklassen waar 12 kinderen onderwijs krijgen, nu ook 19 kinderen op de locatie van de Dr. C. Steenblokschool lessen volgen, verzorgt door Wereldkidz. Naast dat kinderen van 4 en 5 jaar in de reguliere groepen 1 en 2 naar school kunnen. ,,Verschillende vluchtelingen hebben aangegeven dat zij werk zoeken in Nederland. In de praktijk doen zich wel een aantal dilemma’s voor. Zoals de taalbarrière, de angst voor het aangaan van een dienstverband bij werkgevers en het vervallen van leefgeldvergoeding bij het aanvaarden van werk.”

D66 had hier eerder al vragen over gesteld. Burgemeester Gert-Jan Kats gaf toen ook aan dat alleen het leefgeld voor degene die werkt vervalt.

VERGOEDING De gemeente ziet de rol van de vrijwilligers wel verschuiven. ,,We merken dat we met de opvang in een andere fase zijn gekomen en dat dit ook weer wat anders van vrijwilligers vraagt. Zo zal de behoefte aan activiteiten en ontmoetingen de komende periode toenemen.” Verder is de gemeenteraad geïnformeerd over de vergoedingen die de gemeente ontvangt. Van de huisvestingskosten zoals huur, energie, inrichting, maar ook aanpassingen van een pand. Maar ook voor leefgeld tot onderwijs en leerlingenvervoer. Daarnaast zijn er nog zorgkosten, waarvoor een regeling is buiten de gemeente om. Maar de burgemeester kan wel toestemming verlenen bij buitengewone zorgkosten.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie