Een deel van de dames die aanwezig waren op de Ladies Night. Mays Alhalabi staat (in het roze) in het midden.
Een deel van de dames die aanwezig waren op de Ladies Night. Mays Alhalabi staat (in het roze) in het midden. Jan van den Brink

Mays Alhalabi brengt mensen samen met activiteiten in De Buurtgarage

24 mei 2022 om 11:29 Maatschappelijk

RHENEN Mays Alhalabi komt uit Syrië en woont in Rhenen. Ze is moeder van twee kinderen en maakt zich verdienstelijk als vrijwilligster bij De Buurtgarage aan de Valleiweg. Onlangs organiseerde ze daar een zogenaamde Ladies Night. Deze krant sprak met haar. 

door Henk Jansen

Mays volgt op dit moment een cursus Nederlands bij NLtraining. Nu ze de Nederlandse taal bijna machtig is op hbo-niveau is ze ook op zoek naar werk. ,,Ik vind vrijwilligerswerk leuk. Ik organiseer graag activiteiten om zo in contact te komen met verschillende nationaliteiten en deze ook bij elkaar te brengen. Je hoort en leert van andere nationaliteiten over hun culturen/waarden en normen en hun achtergrond en de talen die ze spreken.’’

SAMEN MET MAYS Mays Alhalabi organiseerde al tal van activiteiten in De Buurtgarage. Dit doet zij via Elle Joosten, sociaal werker bij Welzijn Rivierstroom, die de programmering van het wijkcentrum voor haar rekening neemt. ,,Het is namelijk met Elle makkelijk om te communiceren”, aldus Mays.

Die zegt op haar beurt: ,,De activiteiten die ik heb georganiseerd zijn onder meer het organiseren van een spelmiddag en het leren naaien voor meisjes. Ook hield ik een knutselmiddag met als thema de ‘ramadan voor de kinderen’. Op vrijdag 13 mei heb ik Ladies Night georganiseerd. Het was interessant omdat we met 23 vrouwen van verschillende nationaliteiten - Syrisch, Koerdisch, Turks, Ethiopisch en natuurlijk Nederlands - waren. Er werden liedjes uit elk land gespeeld.
We leerden de namen van talen, speelden leuke spelletjes en natuurlijk bracht elke vrouw een heerlijk hapje mee. We hebben veel gelachen en gedanst. Ik sprak met hen af om binnenkort nog een avond te organiseren, maar dan op een grotere locatie, zodat er meer ruimte is voor meer deelnemers en nog meer nationaliteiten.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Mays Alhalabi (midden) komt uit Syrië en is een actieve vrijwilliger bij de Buurtgarage in Rhenen. - Jan van den Brink

PLEK VINDEN ,,Mijn doel is om meer te kunnen betekenen voor de vrouwen uit de verschillende landen en om samen uitjes te organiseren. Door deze activiteiten hoop ik mijn taal te verbeteren en mijn sociaal netwerk te vergroten. Hierdoor help ik niet alleen mijzelf, maar ook al die andere vrouwen die behoefte hebben aan sociale contacten, maar niet weten waar ze die kunnen vinden. Zodat ze sneller hun plek kunnen vinden in de samenleving.’’

De Buurtgarage in Rhenen valt onder Welzijn Rivierstroom, het vrijwilligerssteunpunt op de locatie aan de Valleiweg. Het steunt vrijwilligersorganisaties en actieve vrijwilligers en inwoners die interesse hebben in vrijwilligerswerk. Daarnaast houdt het steunpunt workshops en werft het vrijwilligers. Er is doorgaans vrije inloop. Het doel is om mensen op weg te helpen en dat in de breedste zin van het woord. Zoals bij het zoeken naar vrijwilligerswerk, hulp bij mantelzorg of via cursussen beter leren lezen en schrijven. Binnenkort starten er weer mantelworkshops. De eerstvolgende is maandag 20 juni. Ook biedt Welzijn Rivierstroom ondersteuning bij buurtactiviteiten en bewonersinitiatieven.

Wie meer wil weten over de komende workshops en andere activiteiten, kan contact opnemen met Elle Joosten via 06-19426967.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie