Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Bij projecten wil Foodvalley samenwerken

29 april 2022 om 19:51 Politiek

VEENENDAAL Het Algemeen Bestuur van Regio Foodvalley wil wel meer samenwerken met gemeenten buiten de regio in projecten en enkele thema’s. Dit laat zij de colleges van de regiogemeenten weten. B&W van Veenendaal heeft tevens de raad geïnformeerd met de overweging van het bestuur van Foodvalley.

,,De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar hoe wij het beste kunnen omgaan met buurgemeenten, die in wisselende mate openstaan voor nadere samenwerking met Regio Foodvalley. De uitkomst is ook per brief gecommuniceerd met de gemeenten en provincie die betrokken waren bij dit onderzoek. Dit zijn buurgemeenten Amersfoort/Regio Amersfoort, Bunschoten, Putten, Renkum, Woudenberg en de provincie Gelderland”, aldus het regiobestuur. Zij heeft naar aanleiding van hun onderzoek besloten de gemeenschappelijke regeling waarin de huidige gemeenten nu samenwerken niet open te stellen voor nieuwe partijen.

THEMA’S Wel wil zij op enkele thema’s met meer overheden gaan samenwerken. Zo denkt Foodvalley aan het betrekken van buurgemeenten bij de Landbouwtransitie en Voedseltransitie. Het regiobestuur stelt wel dat er een duidelijke toegevoegde waarde voor deelname van een buurgemeente moet zijn en deze navenant aan het project bijdraagt in capaciteit en financiën. En tevens in de overheadkosten van Regio Foodvalley en ambtelijk en bestuurlijk betrokkenheid levert. ,,Voor de overige vijf programma’s: Energietransitie, Human Capital, Economie (clustervorming en circulariteit), Quality of Living en Fysieke randvoorwaarden kiest het regiobestuur ervoor op dit moment geen samenwerking te bieden.”

PROJECTEN ,,Belangrijkste overwegingen hierbij zijn dat regionale samenwerking, naast successen, ook complexiteit meebrengt. Wel blijft samenwerking op projectniveau, zoals we nu ook al regelmatig doen, wat ons betreft mogelijk. Zonder toetreding tot PHO of regiobestuur”, besluit het Algemeen Bestuur van Regio Foodvalley. Hiermee is voor de gemeenten binnen Foodvalley en de buurgemeenten duidelijk dat samenwerking binnen enkele thema’s mogelijk is. En dat bij projecten een grotere groep gemeenten kan kijken of zij daarbij gezamenlijk doelen kan behalen door meer samen te werken.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie