Afbeelding
Aart Aalbers

Onthulling Anne Frankboom eindelijk aanstaande

25 april 2022 om 08:33 Maatschappelijk

VEENENDAAL Op 28 april hoopt voormalig onderduiker Karel Beesemer met kinderburgemeester Avalon Jansen het bordje te onthullen bij de Anne Frankboom. De bedoeling is dat hij ook zijn verhaal als joods onderduikjongetje in Veenendaal vertelt. Leerlingen van het Ichthus College lezen de namen voor van omgekomen Joodse burgers, die in Veenendaal werden geboren, woonden of ondergedoken zaten. De plechtigheid (georganiseerd door de gemeente Veenendaal, Stichting Zikna en het Ichthus College) begint om 14.00 uur bij het grasveld tussen de Duivenweide en Weverij. Iedereen is welkom.

De Anne Frankboom is een loot van de originele kastanjeboom bij het Achterhuis, die Anne Frank ook beschreef in haar dagboek. Het lukte – de in Veenendaal geboren - rabbijn Shmuel Katz een exemplaar te bemachtigen voor Veenendaal. Eigenlijk had de onthulling van boom en bordje moeten plaatsvinden in 2020, maar door de coronapandemie moest dit worden uitgesteld. De datum van de onthulling valt samen met Jom Hasjoa: de dag dat wereldwijd de moord op zes miljoen joodse medemensen wordt herdacht. Tijdens de plechtigheid zal een korte boodschap worden voorgelezen van Hanni Goslar-Prick voor de bewoners van Veenendaal. Ze was een van de beste vriendinnen van Anne Frank en komt vaak in het dagboek voor als “Lies”. Zij sprak Anne zelfs nog in het concentratiekamp. 

TREIN Tijdens de bijeenkomst zal ook aandacht worden besteed aan Veronica Vrij-Krant en Hartog Vrij, die in dezelfde trein als Anne Frank zaten naar Auschwitz. De Krantstraat en het Vrijheem in Veenendaal-oost zijn naar hen vernoemd. Ook wordt verwezen naar een nog onbekend verhaal over een joods meisje in dezelfde trein, die werd opgepakt in Veenendaal. Rabbijn Katz, wiens vader de oorlog als onderduiker in Veenendaal overleefde, houdt een korte toespraak. 

Hoewel veel joodse onderduikers de oorlog in Veenendaal overleefden, zijn ook veel anderen omgekomen. Met deze bijeenkomst worden zij herdacht en wordt protest aangetekend tegen andere vormen van racisme en uitsluiting. Vandaar dat ook burgemeester Kats de bijeenkomt bijwoont en toespreekt. De organisatoren hopen veel Veenendalers en nabestaanden van elders te ontmoeten op 28 april, om 14.00 uur. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie