Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Moerschy/Pixabay

Meer mogelijkheden voor Duurzaamheidslening

18 april 2022 om 14:30 Duurzaamheid

VEENENDAAL Paneel isolatie, een laadpaal op eigen terrein tot een douche-warmteterugwinning en een beter geïsoleerde buitendeur. Allemaal nieuwe duurzaamheidsmaatregelen waarvoor je bij de gemeente Veenendaal in aanmerking kan komen voor een Duurzaamheidslening.

Door Peter Kuijpers

,,De Duurzaamheidslening verandert niet in structuur, maar er zijn nu nieuwe opties toegevoegd waarmee mensen een lening voor duurzaamheidsmaatregelen kunnen aanvragen. De lijst met mogelijkheden is uitgebreid met onder andere een aansluiting bij een warmtenet, een thuisbatterij tot een laadpaal aanleggen op eigen terrein voor een elektrische auto’’, somt wethouder Marco Verloop op. 

Veenendaal ziet dat er veel energiebesparingen te behalen zijn in de bestaande woningvoorraad. Het uitgangspunt voor de gemeente is dat de woningeigenaren daarvoor zelf gaan investeren. Om mensen toch te stimuleren om met verduurzaming aan de gang te gaan, is in de gemeente de ‘Verordening Duurzaamheidslening’ vastgesteld.

AMBITIES De regeling kan inwoners met een koopwoning ondersteunen bij het verduurzamen van de eigen woning. ,,Er wordt volop gebruik gemaakt van de Duurzaamheidslening. Daarmee levert deze een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van het programma Energieneutraal. Om de Duurzaamheidslening mee te laten groeien met het nieuwe programma en de Transitievisie Warmte is het gewenst om de reikwijdte te actualiseren’’, meent het college.

Veenendaal heeft sinds januari 2018 al 360 Duurzaamheidsleningen uitgegeven waarmee bijna drie miljoen is geïnvesteerd aan duurzaamheidsmaatregelen. Toch ziet de gemeente dat er nog veel moet gebeuren om de ambities en doelstellingen voor de Transitievisie Warmte te kunnen realiseren.

ACTUALISEREN Woningen kunnen vaak een beter energielabel krijgen, waarmee zij een waardebehoud hebben of zelfs een waardevermeerdering. Veenendaal wil daarom de regeling aanpassen, zodat deze beter aansluit bij de huidige stand der techniek. Zoals het aanschaffen van een warmtepomp, een HR-107 ketel in combinatie hiermee of een lagetemperatuursconvector voor het CV-systeem en vloerverwarming. 

Maar ook een combi-zonneboiler, een aanpassing van de elektrische installatie om een inductiekookplaat aan te sluiten of een installatie voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Het college laat de lijst met duurzaamheidsmaatregelen nu actualiseren, zodat inwoners in aanmerking komen voor nog meer mogelijkheden voor een lening om duurzaamheidsmaatregelen toe te passen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie