Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeente: ‘Wob koopzondag opnieuw beoordelen’

17 april 2022 om 19:58 Politiek

VEENENDAAL De gemeente zal opnieuw documenten beoordelen of zij informatie openbaar kan maken over de beslissing van de eerste maandelijkse koopzondag. Verschillende mensen wilden weten wat bestuurders jaren geleden hebben overlegd. De aanvragers deden in 2017 een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Peter Kuijpers

De reeds openbaar gemaakte documenten of de informatie die uit andere stukken openbaar is gemaakt waren voor hen niet voldoende. Veenendaal had in 2020 een herziene beslissing genomen en in november 2021 heeft de rechtbank uitspraak gedaan dat de gemeente haar beslissing op het bezwaar nogmaals dient te herzien. ,,Het gaat hier om de derde rechtszaak die was aangespannen tegen de gemeente over het vrijgeven van informatie over de koopzondag en evenementen op zondag. Hierbij wilde de aanvrager onder andere informatie over de formaties van destijds en zakelijke en privé mailwisseling over de onderwerpen’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit.

DOELBEWUST ‘De rechtbank heeft allereerst vastgesteld dat de omvang het het door ons gehouden nadere onderzoek en de zoekslag naar de documenten die onder het Wob-verzoek vallen, voldoende is geweest. En u en uw cliënte niet hebben bijgedragen aan een oplossing over het geschil over de omvang van de zoekslag. Ook zijn er onvoldoende aanwijzingen dat er doelbewust stukken ter zijde zijn gelegd die wel openbaar gemaakt hadden moeten worden’, laat het college de aanvragers van de stukken weten.

PRIVÉ-MAIL  Ten aanzien van enkele andere onderwerpen stelt de rechtbank de aanvragers van de stukken wel in het gelijk en daarmee is het beroep gegrond verklaard. De beslissing van de gemeente is vernietigd en zij moet opnieuw kijken naar documenten over de formaties 2014 en 2016 uit de privé-mailboxen van ambtenaren en bestuurders. Als ook agenda’s en enkele documenten. ,,Wij gaan alsnog kijken, na de uitspraak van 9 november afgelopen jaar, om enkele documenten te openbaren.’’ Veenendaal zal deze normaals tegen het licht houden en de betreffende stukken ofwel alsnog openbaren, dan wel beter gemotiveerd (blijven) weigeren.

ONEVENREDIG NADEEL Enkele agenda’s zijn reeds in een andere zaak geopenbaard en betrokken bestuurders in deze zaak is gevraagd hun privé-mailboxen na te lopen op gevraagde stukken. Vier hebben, veelal conceptteksten, verstrekt en Veenendaal heeft gekeken wat paste binnen de reikwijdte van de Wob-verzoeken. Documenten die daarbuiten vielen heeft zij geheel of gedeeltelijk geweigerd te delen. Tevens blijft zij een mail tussen raadslid en griffie weigeren te delen, omdat dit dit een onevenredig nadeel geeft voor het betreffende raadslid of -partij. Zij moeten informatie kunnen laten toetsen met ambtelijke bijstand of dit wel of niet bij de raad wordt ingediend zonder dat het gelijk openbaar is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie