Afbeelding
Pixabay

Kleine verhoging in bijdrage Regio Foodvalley

12 april 2022 om 19:50 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad is gevraagd voor de komende vier jaar in te stemmen met de begroting voor Regio Foodvalley. Veenendaal krijgt een hogere eigen bijdrage vanwege gestegen kosten.

door Peter Kuijpers

,,De bijdrage per inwoner is de afgelopen jaren al omhoog gegaan. Veelal door een indicering. Momenteel is deze voor Veenendaal in 2022 per inwoner 3,32 euro. In de begroting voor de komende jaren zien we een stijging in 2023 naar 3,38 euro’’, laat wethouder Marco Verloop weten. Regio Foodvalley voorziet grote ontwikkelingen in het landelijk gebied en de regionale economie. Door in de regio samen te werken zijn tevens de investeringen voor alle betrokken partijen. Naast de gemeenten krijgt Regio Foodvalley tevens bijdragen financieel en in natura van het rijk, provincies en triple helixpartners. Dit zijn ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen in de regio die zich inzetten voor innovatie, een brede welvaart, economische ontwikkeling en verduurzaming.

BIJDRAGE Eerder stemden alle gemeenteraden in met de Kaderbrief van Regio Foodvalley en nu is hierop enkel toegevoegd de aandacht voor het programma Human Capital. Dit op verzoek vanuit Wageningen. Regio Foodvalley verwacht dit jaar verdere overeenkomsten die gesloten gaan worden met het rijk en andere partners over investeringen in woningbouw, groen en natuur, infrastructuur, openbaar vervoer en regionale economie. ,,Wij proberen de kosten zo helder mogelijk weer te geven. Hier hebben we het over de bijdrage voor de organisatie van de Regio Foodvalley en bijvoorbeeld het Regiokantoor. We streven ernaar de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden. Daarnaast zijn er verschillende projecten in de Regio Foodvalley, waarbij gemeenten kunnen kiezen hieraan deel te nemen. Deze hebben elk hun eigen bijdrage.’’

INZICHTELIJK Regio Foodvalley heeft in haar begroting de kaders voor 2023 gedetailleerd uitgewerkt en heeft een meerjarenperspectief gegeven. Een duidelijker begroting en een aantal kosten die niet goed zichtbaar waren, heeft zij nu inzichtelijk gemaakt. De kosten voor bijvoorbeeld de programmamanagers zijn nu eerlijker verdeeld. De gemeenten die mensen beschikbaar stellen krijgen daar vanaf dit jaar een vergoeding voor en alle gemeenten dragen bij aan die vergoeding. Ook die geen mensen ter beschikking stellen. Het regiokantoor van Regio Foodvalley ondersteunt nu de samenwerking tussen de acht regiogemeenten. En de samenwerking van de Economic Board Regio Foodvalley met ook de provincie Utrecht, Gelderland, ondernemers en de kennis- en onderwijsinstellingen.

DOELSTELLINGEN ‘Regio Foodvalley wil vanuit haar DNA bijdragen aan welzijn en gezondheid voor al haar inwoners en bedrijven. In Regio Foodvalley werken we samen om een circulaire, gezonde regio te zijn waar mensen graag wonen, werken en ondernemen. Regio Foodvalley onderscheidt zich door haar unieke posities op agrifood en voeding en gezondheid. Uitbouwen en versterken van deze posities in balans met de omgeving is waar wij de komende periode op inzetten, Ons doel is een regio die economisch, ecologisch en sociaal floreert’. Dit zijn de doelstellingen waar alle deelnemers van overheden tot ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen de komende jaren verder aan gaan werken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie