Afbeelding
Brandhof Dier en Ruiter
De specialist

Warm weer, wees alert op vlooien, teken en wormen bij je huisdier

5 april 2022 om 14:50 Dieren

VEENENDAAL Tijdens de warme zomermaanden genieten niet alleen jij en je huisdier van de zon, ook allerlei parasieten zoals vlooien en teken gedijen goed met het warme weer. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen is de kans groot dat je huisdier te maken krijgt met vervelende parasieten. 

Vlooien, teken en wormen veroorzaken niet alleen jeuk, maar kunnen ook vervelende ziektes veroorzaken. Daarom probeer je natuurlijk te voorkomen dat je huisdier last krijgt van parasieten.

Vlooien en teken voorkomen
Vlooien en teken zijn de meest voorkomende parasieten bij honden en katten. Voorkomen is te allen tijde beter dan genezen, dus probeer je huisdier altijd vrij te houden van parasieten. De afgelopen jaren zijn er veel middelen op de markt gekomen om vlooien en teken te voorkomen en bestrijden. Voorbeelden zijn spot-on pipetten, sprays, banden en tabletten.

Hoe lang en op welke manier een middel werkt, verschilt. Check dit dus altijd goed wanneer je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Welk middel het meest geschikt is voor jouw huisdier, hangt af van je eigen wensen of je huisdier gewassen wordt of zwemt, eventuele allergieën van je dier en de vakantielocatie. Gaat je huisdier bijvoorbeeld naar een pension tijdens jouw vakantie? Ga dan na wat de eisen vanuit het pension zijn omtrent het type behandeling.

Worminfecties bij je huisdier
Naast vlooien en teken dien je ook alert te zijn op wormen bij uw huisdier. De lintworm herken je aan de typische rijstkorrels in de mand of onder de staart. De lintworm wordt onder andere overgebracht door vlooien. Nóg een extra reden om vlooien te voorkomen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn een heleboel worminfecties niet aan de buitenkant of in de ontlasting van het huisdier waarneembaar. Toch kunnen wormen gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook is er bij sommige worminfecties, zoals de spoelworm en de vossenlintworm, kans op besmetting bij de mens.

Hoe vaak ontwormen?
Voor de meeste honden en katten die buiten komen geldt het advies om vier keer per jaar te ontwormen. Eet je hond vers vlees, knaagdieren, ontlasting van andere honden of katten of jaag je met je hond dan is het advies om vaker te ontwormen. Indien je naar het buitenland gaat is het daarnaast belangrijk te denken aan bescherming met een wormmiddel tegen hartworm. De hartworm komt in Europa voornamelijk voor in Zuid-Europa. Deze parasiet kan zich namelijk alleen ontwikkelen bij hogere temperaturen.

Voor advies over de behandeling en bestrijding van vlooien, teken en wormen ben je van harte welkom bij Brandhof Dier & Ruiter, aan de Kooiweg 4a in Veenendaal-West/Renswoude.

Dit artikel wordt u aangeboden door Brandhof Dier & Ruiter, Kooiweg 4a, 3927 EB Veenendaal-West/Renswoude, tel. 0318 - 50 20 05, klantenservice@brandhofdierenruiter.nl , www.brandhofdierenruiter.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie