v.l.n.r. Rigona Achterberg (muziekcommissie), Henk Pitlo (voorzitter) en secretaris Marja Treur in de Vredeskerk, met op de achtergrond het jeugdkoor de Messengers.
v.l.n.r. Rigona Achterberg (muziekcommissie), Henk Pitlo (voorzitter) en secretaris Marja Treur in de Vredeskerk, met op de achtergrond het jeugdkoor de Messengers. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

‘Con Amore is een juiste naam voor ons koor, want er wordt met liefde gerepeteerd en opgetreden’

3 maart 2022 om 15:18 Muziek

VEENENDAAL Con Amore (met liefde) is een Hervormd Gemengd Zangkoor dat in 1938 begon in het kleine zaaltje van Eltheto aan de Fluiterstraat. Er werd een voorlopig koortje gevormd van 38 leden en de dirigent was de heer C. Budding. De repetities werden gehouden in de consistoriekamer van de Julianakerk. Voor de verwarming moest het koor zelf verzorgen, dus bracht elk lid een paar kolen of een stuk hout mee.

door Co Keulstra

,,Het is in deze tijd al een voorrecht als een zangkoor reden van bestaan heeft”, vertelt voorzitter Henk Pitlo. ,,Ons koor bestaat al 84 jaar, dat is een reden om God te loven en te prijzen voor zijn goedheid aan Con Amore. Con Amore is een juiste naam voor ons koor, want met liefde wordt er gerepeteerd en – indien weer mogelijk – worden er concerten gegeven. Ons koor bestaat uit 54 koorleden en we zingen psalmen en geestelijke liederen.”

DIRIGENTEN In 1970 kwam dirigent Adrie M. Okker het koor van 65 leden versterken. In 1988 werd deze dirigent opgevolgd door Rob Biersteker, toen telde het koor 120 leden. In 1997 stond het koor onder leiding van Peter Wildeman. Het koor was gegroeid naar 150 leden. Vanaf februari 2008 stond het koor onder leiding van dirigent Warno Ruting. In april 2013 werd het dirigeerstokje overgenomen door Arjan van Hees. In 2016 kwam Rob Biersteker weer het koor leiden. Net voor de coronacrisis werd dirigent Jan Hendrik van Schothorst aangesteld als koorleider.

Onze leden zijn sociaal en houden contact met elkaar. Onze naam zegt het al: Con Amore – met liefde.

REPETEREN ,,We hebben de laatste twee jaar weinig mogen werken met onze nieuwe dirigent”, zegt Rigona Achterberg. Rigona zit in de muziekcommissie en zoekt samen met een ander koorlid en in overleg met de dirigent, de muziek voor een jaar uit. ,,De leden mogen zelf ook liederen aandragen. De laatste week van november vorig jaar hebben we voor het laatst samen gezongen in de Vredeskerk. Nu gaan we op woensdag 9 februari weer met elkaar repeteren, wel op afstand natuurlijk en we moeten van de overheid onze coronatoegangsbewijs tonen. Nu we weer mogen repeteren doen we een oproep voor nieuwe leden. We repeteren in de Vredeskerk, Kerkewijk 125, op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.”

Con Amore zingt in de Vredeskerk maar ook op aanvraag in andere kerken. Ook geven zij graag enkele uitvoeringen in diverse zorgcentra. Dirigent Jan Hendrik van Schothorst is tijdens de sluiting van de kerk bij de koorleden langsgegaan om kennis te maken. Dat werd zeer gewaardeerd.

PASEN Marja Treur (75) zingt al 53 jaar als sopraan bij Con Amore. Zij is secretaris van het koor, doet de ledenadministratie, notuleert bij vergaderingen en schrijft de vergaderingen uit: ,,We gaan nu nieuwe liederen instuderen voor het concert voor Pasen. We zingen dan samen met het jongerenkoor The Messengers. Ook zingen we dan de nieuwe liederen die onze dirigent heeft geschreven. We hopen wel dat covid-19 geen roet in het eten gooit. Dat zou jammer zijn van de repetities en we willen graag met het koor Pasen vieren in de kerk.”

Het bestuur van Con Amore bestaat uit vijf personen, waarvan Henk Pitlo de voorzitter is: ,,We zoeken altijd naar een leuke activiteit om het seizoen af te sluiten. We gaan dan een dagje samen uit en geven ook een afsluitingsconcert. Tijdens de coronacrisis hebben we onze leden verrast met een presentje. De leden van het koor zijn allemaal sociaal gericht en houden contact met elkaar, ook tijdens ziekte of als er ons iemand ontvalt. Onze naam zegt het al: Con Amore – met liefde.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie