Kees van Daalen, co-auteur Prexit
Kees van Daalen, co-auteur Prexit Kees van Daalen

veenendaler lanceert satirisch stripverhaal wereldwijd

15 december 2021 om 15:44 Lokaal Deel je nieuws

Kees van Daalen uit Veenendaal ontmoette tijdens een onderwijsstudiereis in Marokko toevallig Bruce Tamagno, een Australiër die in Engeland woont. Zij raakten aan de praat en bleken beiden geen begrip te kunnen opbrengen voor Brexit, de keuze van de Engelsen om Europa te verlaten. Bruce, een geboren verteller en qua uiterlijk en stem het prototype van een rasechte “Aussie” en stripfanaat Kees, educatief uitgever bij Holmwood’s in Veenendaal -- ooit actief als cartoontekenaar in ‘Trouw’ -- kenden elkaar totaal niet. Toch besloten ze ter plekke een satirisch stripverhaal te bedenken over Brexit. Kees wilde al zijn hele leven een stripverhaal uitbrengen en Bruce had de behoefte zijn Brexitfrustratie aan de grote klok te hangen.

Het was het begin van een lange reeks nieuwe ervaringen voor beiden. De satirische strip werd bedacht, geschreven en getekend, en Bruce en Kees vonden Paul Baker, bekend van het Engelse satirische programma Spitting Image. Hij zag iets in het verhaal van de twee startups en was bereid de tekeningen voor het verhaal te maken. Zijn cartoons zijn van hoge kwaliteit. Een dergelijk boek maken was nieuw voor iedereen, maar dat bleek achteraf niet het moeilijkste stuk te zijn.

Ironisch genoeg was het oprichten van een kleine uitgeverij om de strip in eigen beheer te publiceren oneindig veel lastiger door …Brexit. Een bedrijfje met een eigenaars in Engeland en Nederland bleek veel Brexit belemmeringen en rompslomp met zich mee te brengen, zoals een in beide landen geldige rechtsvorm of iets eenvoudigs als een gezamenlijke zakelijke bankrekening. Maar toch, wat begon als een ideetje in de woestijn van Marokko tussen twee wildvreemden, heeft deze maand geresulteerd in de publicatie van het stripboek Prexit. Met een P ja, want het verhaal speelt zich 2000 jaar terug in de tijd af toen Britse stammen ook al niet bij het Romeinse rijk wilden blijven. Ze wilden Prexit, Pax Roman exit!

Bruce en Kees zijn bijzonder blij dat ze samen met Paul Baker erin geslaagd zijn om deze uitgave in eigen beheer te realiseren. Het ei is gelegd. En nu maar hopen dat het smaakt bij veel lezers.

Het stripboek is verkrijgbaar bij Boekhandel Van Kooten in Veenendaal of via Bol.com (zoeken onder stripboek, Engels, Brexit). Informatie: www.vantampublishers.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie