Mr. Ilse Nelemans-van de Kraats.
Mr. Ilse Nelemans-van de Kraats. Via Nova Advocatuur & Mediation
De advocaat en mediator

Een scheiding: Wat gebeurt er met ons koophuis?

29 september 2021 om 12:30 Zakelijk

VEENENDAAL Zeker door de huidige woningcrisis, speelt bij een scheiding vaak direct de vraag: wat gebeurt er met ons koophuis? En waar kan de andere partner naartoe? In deze rubriek geef ik op die vragen antwoord. Daarbij ga ik er vanuit dat de echtgenoten in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en dat het huis geheel gezamenlijk gefinancierd is.

OVERNEMEN De eerste optie is dat het huis wordt overgenomen door één van de partners. De prijs kunnen de partners samen bepalen, maar ze kunnen ook de taxatiewaarde aanhouden. De partner die het huis overneemt, betaalt meestal de bijbehorende extra kosten, zoals de kosten van de notaris.

Vaak zijn aan de overname wel voorwaarden verbonden. Als er nog een hypotheek gevestigd is op het huis, moet de andere partner worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid (in de volksmond: “van de hypotheek worden afgehaald”). Zo kan deze partner in de toekomst zelf ook (makkelijker) een andere hypotheek afsluiten.

Ook moet de andere partner de helft van de overwaarde krijgen. Dit is vaak de afgesproken waarde van het huis verminderd met de hypotheekschuld. Meestal moet de partner die het huis overneemt, hiervoor een extra hypotheekschuld aangaan.

Een hypotheekadviseur kan vertellen of het mogelijk is dat één van de echtgenoten het huis overneemt. Willen en kunnen beide partners het huis overnemen? Dan wordt het huis meestal overgenomen door de partner die het meest voor het huis kan betalen.

VERKOPEN Willen of kunnen beide partners het huis niet overnemen? Dan kan het huis worden verkocht. De bijkomende kosten, zoals de kosten van de makelaar, worden vaak gedeeld. De partners krijgen ieder de helft van de overwaarde.

SAMEN EIGENAAR BLIJVEN Het is ook mogelijk dat de partners samen eigenaar blijven van het huis. Vaak wordt zo’n afspraak gemaakt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twee jaar. In die periode kan één van de partners nog in het huis blijven. Aan deze optie zitten wel haken en ogen. Zo is de hypotheekrente maar voor een bepaalde periode helemaal aftrekbaar. Ook is het voor de partner die niet meer in het huis woont vaak lastig om een hypotheek af te sluiten voor een eigen huis.

WAAR KAN DE ANDERE PARTNER NAARTOE? Soms lukt het de andere partner om met zijn of haar inkomen en vermogen zelf een ander huis te kopen. In de huidige woningmarkt is dat vaak wel lastig. Daarom proberen de meeste partners te huren. In sommige gemeenten, waaronder Veenendaal, kan een echtscheiding onder voorwaarden een reden zijn om een urgentieverklaring te krijgen. Daarmee krijg je voorrang bij het vinden van een huurwoning.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op.

door mr. Ilse Nelemans-van de Kraats

Dit artikel wordt u aangeboden door Via Nova Advocatuur & Mediation, mr. Ilse Nelemans-van de Kraats, Prins Bernhardlaan 56 in Veenendaal, 0318-425005, info@vianova-advocatuur.nl, www.vianova-advocatuur.nl. Een eerste kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie