‘De natuur is één grote speeltuin voor jong en oud’

30 oktober 2016 om 14:34 Algemeen

Door Martin Brink
VEENENDAAL - Voor de 41-jarige Jasper de Ruiter is één ding duidelijk: kinderen moeten meer buiten spelen. Dat gebeurt nu veel te weinig. Ze blijven maar hangen achter de computer of tablet. De Veenendaler pleit voor meer buitenactiviteiten. Samen met Marieke Dijksman uit Zeist maakte hij een boek onder de inspirerende titel : ‘Alle kinderen naar buiten. Het Grote Natuuractiviteitenboek’.
Het is niet voor niets dat Jasper stelt: ‘De natuur is één grote speeltuin of speelgoedwinkel, voor jong en oud. Daar moeten we meer in spelen’. Natuurlijk wel op verantwoorde wijze. En dat kan via het boek dat hij samen met Marieke schreef en donderdag 27 oktober werd gepresenteerd in het Berghuis in Amerongen.

Inspirerend

Een inspirerende omgeving, weet Jasper. ‘’Midden in het bos,’’. Hij kent het van vroeger. Hij ging met zijn ouders vaak hier naar toe of naar de omgeving van Kasteel Prattenburg en het zandgat Kwintelooijen. De natuur in, er van alles in ontdekken.

Dragonder

Maar ook dicht bij huis zocht hij de nodige vertier. ‘’We woonden toen in Dragonder Noord. De omgeving was nog weids. We gingen overal spelen.’’ Nu woont hij aan de Oleander in de wijk Petenbos en heeft hij sinds 2000 zijn eigen bedrijf waarin hij als natuurillustrator onder meer herkenningskaarten maakt. En als eigenaar van De Speurzoekers stimuleert hij kinderen om zelf de natuur te ontdekken via spannende opdrachten, leerzame producten en kinderfeestjes.

Te weinig buiten

Want verantwoord buiten spelen: dat wordt nog steeds te weinig gedaan. Tijdens de presentatie somde Jasper op: ‘’Wij zijn opgegroeid in de jaren 70 en 80. Toen speelden we nog buiten. De laatste cijfers tonen aan dat het nu maximaal 10 uur per week is. Wie meer buiten speelt wordt socialer en weet beter aan te geven hoe om te gaan met gevaar’’. Hij stelt ook dat zo op deze speelse wijze geleerd wordt om natuur te beschermen en te ontdekken. En over de natuur kunnen we volgens hem nog veel leren. Als de weersomstandigheden bijvoorbeeld droog zijn, zet een dennenappel zich uit, bij vochtig weer krimpt-ie in elkaar. Een natuurlijke hygrometer dus.

Anders leren kijken

Samen met Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland maakte hij een boekconcept waarin kinderen (maar ook ouders en grootouders) anders leren kijken naar de natuur. Twee jaar duurde die ontwikkeling. Maar nu het boek op de markt is, zijn de reacties gunstig. Een aantal speelzaken heeft er al kennis mee gemaakt en reageren verrukt.

Veel herkenning

Er zijn veel zoekkaarten opgenomen en zaken die tot herkenning leiden. Maar ook spelletjes als waterdiertjes vangen, in bomen klimmen, je eigen parfum maken, een hut van takken bouwen en eenvoudige gerechtjes maken van fruit of zelfs een brandnetelsoep bereiden.
Het grote natuuractiviteitenboek staat boordevol met dit soort tips, natuurweetjes, lestips, zoekkaarten en spannende opdrachten. Het blijkt nu al zeer geschikt voor het basisonderwijs, de BSO/Kinderopvang en voor iedereen die met kinderen werkt. De Grote Poepkaart in het boek blijkt mateloos populair!
Het boek is te koop voor 29.95 euro (272 pag., hardcover), KNNV Uitgeverij. Zie ook allekinderennaarbuiten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie