Links Jim van Geest, directeur van Het Baken. Midden Nanny de Jong en rechts Arie Overduin. (Foto: Lilian Steensma)
Links Jim van Geest, directeur van Het Baken. Midden Nanny de Jong en rechts Arie Overduin. (Foto: Lilian Steensma)

Veertig jaar basisschool Het Baken in Veenendaal West

2 februari 2017 om 16:51 Algemeen

VEENENDAAL - In 1976 opende de ‘lagere school’ Het Baken haar deuren in Veenendaal West. Het begon klein, maar inmiddels telt Het Baken ongeveer 600 leerlingen, verdeeld over twee locaties. De PC School heeft dit jaar een lustrum te vieren. Daarom is er onder meer een reünie op de locatie De Reede 71.

Peuter

‘Omdat er in de jaren ‘70 veel jonge gezinnen naar Veenendaal-West trokken, was de behoefte aan basisonderwijs groot. Locatie ‘t Kofschip werd algauw te klein en daarom startte locatie De Reede in een noodgebouwtje naast het houten Goede Reede-kerkje dat later afbrandde,’ vertelt huidig schooldirecteur Jim van Geest. ‘In 1976 was ik een peuter, dus ik herinner me er niet veel van,’ lacht hij. Maar meester Arie Overduin en juf Nanny de Jong, onderwijzers van het eerste uur, weten het nog goed. Over de vraag wat het grootste verschil is tussen toen en nu, hoeft meester Arie niet lang na denken.

Digibord

‘Dat we van krijtje naar digibord gingen!’ Die digitale revolutie vraagt om een flexibele houding van het onderwijzend personeel. Wat niet veranderd is? ‘De kinderen. Die zijn hetzelfde gebleven. Misschien zijn ze wat mondiger en bijdehanter, maar de behoeftes van kinderen zijn in de loop der jaren niet wezenlijk veranderd,’ zegt meester Arie.
Sinds de beginjaren maakte de school groei door. Vandaag de dag neemt het leerlingenaantal af. ‘Dat is een natuurlijk proces,’ zegt Van Geest. ‘Het stelt ons voor uitdagingen en geeft ook nieuwe mogelijkheden. De noodlokalen die we aan De Reede ooit heel hard nodig hadden, hebben plaats gemaakt voor een prachtig sportveldje,’ glimlacht hij.

Activiteiten

Om het lustrum te vieren, houdt Het Baken dit jaar allerlei festiviteiten. De jongste leerlingen brachten een feestelijk bezoek aan Ouwehands Dierenpark, terwijl de hogere klassen naar het Openluchtmuseum gingen. Op 8 april staat er een reünie op het programma en later dit jaar een groot slotfeest in De Basiliek. ‘Geïnspireerd door het christelijk geloof wil Het Baken door kwalitatief goed onderwijs te bieden een richtinggevend baken zijn in de wijk,’ zegt Van Geest. Juf Nanny is nauw betrokken bij de organisatie van de reünie. ‘Het was een hele klus om alle adressen van oud-collega’s te achterhalen, maar ik denk dat het is gelukt!’

Reünie

Zaterdag 8 april houdt basisschool Het Baken een reünie op de locatie de Reede. Vanaf 13.30 uur zijn (oud)leerlingen en (oud)medewerkers welkom om herinneringen op te halen.

Voor meer info: kijk snel op: bakenveenendaal.nl/40jaarbakenveenendaal en facebook.nl/40jaarBakenVeenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie