Meer dan 350 mbo-studenten gingen op zoek naar kansen in elkaars netwerk en dat van bedrijven op Bigday FoodValley regio.
Meer dan 350 mbo-studenten gingen op zoek naar kansen in elkaars netwerk en dat van bedrijven op Bigday FoodValley regio.

BigDag Foodvalley start met Jouw Netwerk

20 april 2017 om 09:59 Algemeen

VEENENDAAL/REGIO - Zo’n 350 MBO-studenten en 25 docenten van ROC A12 en Groenhorst MBO Ede trapten vanochtend in Hotel van der Valk Veenendaal het netwerkproject Bigday FoodValley regio af. Verspreid over de hele regio staan vandaag zo’n 175 werkgevers in het zonnetje. Het bedrijfsleven, gemeenten, en de MBO-instellingen ontsluiten hierdoor gezamenlijk ‘bergen kansen’ in de regio FoodValley.  

Omarmd

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Valleiregio heeft het project van meet af aan omarmd. Herald Immink : “Wij vinden het belangrijk om bedrijven te attenderen op de vele aanstormende talenten in de regio. Bigday doet dat op een slimme manier. Het bedrijfsleven krijgt de kans om heel gericht en in een kort tijdsbestek kennis te maken met het MBO.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en op Bigday komt die toekomst letterlijk even binnen bij heel veel bedrijven in de regio om een netwerkgesprek te voeren. De netwerkgesprekken voeren de jongeren aan de hand van netwerk-stellingen waarmee werkgever en student gericht overeenkomsten gaan opzoeken. Zo ontstaan inzichten en verbindingen die anders nooit ontdekt worden. Ik begreep dat de studenten een taart meenemen voor elk bedrijf en een predicaatbord: ‘Fantastisch FoodValley bedrijf’. Daarmee laat het bedrijfsleven ook echt zien dat we open staan voor jongeren. Bigday FoodValley regio is een mooie manier om dat te benadrukken.” 

Samengewerkt

Barneveld, Ede, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, hebben samengewerkt dit regioproject te organiseren. Wethouder Arianne Hollander van Veenendaal legt uit waarom: “We geloven dat ‘netwerken’ een van de sleutelbegrippen is voor een sterke arbeidsmarkt. Starten met elkaar leren kennen, letterlijk bij elkaar over de vloer komen ‘op netwerkgesprek’, en een inspirerend gesprek (leren) voeren, is een goede stap naar meer aansluiting tussen werkgevers en het MBO.” 

Tip

Wethouder Willemien Vreugdenhil van Ede (en voorzitter Arbeidsmarktregio FoodValley) opende de dag en sprak tijdens het netwerken in zaal al veel studenten. Ze gaf als tip: “Probeer naast je studie alle kansen te pakken die je hebt. Stagelopen en ook netwerken is niet iets wat je doet voor je docent, maar echt voor je zelf!’’

Jannemieke Wijgergangs, directeur ROC A12, stapte samen met Mark Dees van Groenhorst MBO Ede direct in deze regionale samenwerking. Wijgergangs: “We maken het MBO-onderwijs elke dag een beetje beter. De samenwerking met het bedrijfsleven is daarin heel belangrijk. Zij voeden ons met belangrijke informatie en op instellingsniveau organiseren we al heel veel samenwerkingen. Het leuke van Bigday is dat het de basis die onder al die samenwerkingen ligt, ook leert aan de studenten en de docenten.

Via je netwerk heb je immers relaties die je vertrouwt. En dat is voor later heel belangrijk. Nu helpen we de studenten nog wel eens met een stageplek, maar je netwerk moet je echt zelf leren op te bouwen en gebruiken. Ik ben er trots op dat we met de Bigday-lessen in zo’n 25 klassen en samen met alle partners in dit project een vliegende start maken met dit onderwerp. Onze studenten treden op een sympathieke manier het bedrijfsleven tegemoet, leren er van en onze relaties worden in het zonnetje gezet!”. 

Goud

Mark Dees, directeur Groenhorst MBO Ede: “Onderwijsinstellingen hebben goud in handen qua contacten. Met Bigday FoodValley regio helpen we die contacten actief om te zetten naar kansen voor onze studenten en laten we expliciet zien hoe belangrijk we het bedrijfsleven vinden”. 

Tijdens de kick-off werd er al enthousiast genetwerkt door de ruim 350 studenten. Alle mensen kregen de opdracht te netwerken met degenen áchter hen. “Want naast je zit meestal al een bekende en het gaat er bij netwerken om dat je juist veel verschillende mensen in je netwerkt hebt”, aldus de vrolijke Bigday presentatrice Evita de Roode tijdens de gezamenlijke kick-off voor de studenten in Hotel Van de Valk Veenendaal. 

Workshops

Voordat de studenten naar de bedrijven in de regio vertrokken, kregen zij workshops over netwerken van Bigday. Daar werd gewerkt aan die diversiteit in hun netwerk. “De jongeren van zo’n 25 verschillende opleidingen zijn compleet gemixt en onderzoeken in de workshops actief wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Netwerken helpt ook te weten wat je wilt. Als je beter weet wat je wilt en leert dat anderen open staan om je te helpen, wordt het ook steeds normaler om dat voor een ander te doen.

Je ziet echt dat er een groot verschil tussen MBO-studenten is, sommigen weten al heel goed wat ze willen en sommigen staan echt nog aan het begin. Ze kunnen zich aan elkaar optrekken. Tijdens de workshops ontdekken ze naast handige tips over bijvoorbeeld Linkedin ook elkaars netwerk en dat is heel handig voor de toekomst. Ik leerde dat pas in mijn eerste baan of zelfs later. Deze studenten nu al!” aldus één van de enthousiaste workshopleiders.  

Netwerk

Deze eerste editie staat in het teken van #Startjouwnetwerk. Want “je netwerk maakt je sterk”, aldus bedenker van het concept Bob van den Berg. “Bigday hebben we opgezet, omdat we merkten dat het ‘netwerken’ of andere skills zoals ‘vragen durven stellen’ of ‘een ander helpen’ niet voor iedereen even normaal is. Tegelijk vragen werkgevers -en eigenlijk de hele maatschappij- die skills wel steeds meer.

Door iedereen op een slimme manier, samen met veel partijen in de regio, te leren netwerken, voegt iedereen waarde toe aan zichzelf en aan de eigen regio. Dat creëert positiviteit. Een grote opgave als ‘een sterke arbeidsmarkt’ vergt een gezamenlijke inspanning. Bigday biedt als concept mogelijkheden om het resultaat van gezamenlijke inspanningen te vieren en creëert tegelijk een kansrijke voedingsbodem voor werkgevers en aankomend werkzoekers. Banen kunnen we niet zo zomaar creëren, maar we kunnen wel de kansen er op vergroten voor een hele grote middengroep. Dat is winst voor iedereen”.   

Kansen

Willemien Vreugdenhil ziet veel kansen voor het concept: “Netwerken is iets wat je vooral moet doén en waar je als jongere in het MBO zeker mee moet starten. Bigday FoodValley regio is daarvoor een goed moment. Het concept neemt ook de docenten ‘mee’ en maakt het bedrijfsleven in de regio bekend bij de jongeren en andersom. Door de krachten in de regio te bundelen op deze dag gaan we versnippering van initiatieven tegen. Dat levert focus op het onderwerp op en ook voor iedereen tijdswinst! Wat mij betreft organiseren we de volgende editie in 2018 nog groter. Ik heb begrepen dat bijvoorbeeld ook MBO de Meerwaarde in Barneveld wellicht wil aansluiten. Wat mij betreft wordt het echt een centrale dag waar het hele mbo in de regio en nog meer bedrijven aan meedoen!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie