De Joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal is op 4 mei gedurende twee uur te bezoeken. Archieffoto: Nico van Ginkel.
De Joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal is op 4 mei gedurende twee uur te bezoeken. Archieffoto: Nico van Ginkel.

Openstelling Joodse begraafplaats Veenendaal

1 mei 2017 om 00:49 Algemeen

VEENENDAAL - De Joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal is open op 4 mei tussen 14.00 uur en 16.00 uur

 Veel mensen rijden er voorbij, langs de Joodse begraafplaats aan de Parallelweg.

Opgericht in 1900. Een groot terrein, met het oog op de groei van de Joodse gemeente. Deze ontwikkeling werd afgebroken door de Holocaust. De Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na.

Historische plaats

Een historische plaats met 21 grafzerken. Normaal is deze begraafplaats afgesloten met een hek. Elke maand wordt er gewerkt door een groepje vrijwilligers die het onkruid weghalen en de grasperkjes bijhouden, nu ruim 20 jaar. De coördinator van dit werkgroepje is mevr. W. Middelhoven. Het groot onderhoud, zoals het snoeien van de bomen, wordt gedaan door de gemeente Veenendaal.

Werkgroep

Een prachtig, verstild plekje. Deze bijzondere begraafplaats wordt twee uren opengesteld op donderdag 4 mei. Van eerdergenoemd werkgroepje zijn dan mensen aanwezig die het een en ander kunnen vertellen.

Over drie graven volgt hier enige informatie:

Dr. Aäron Hekster is hier begraven. Tijdens zijn leven was hij huisarts en raadslid in Veenendaal. Hij overleed 30-01-1940, dus kort voor W.O. 11. Zijn vrouw, Emma Vogelstein, overleed in concentratiekamp Sobibor. Een kleinkind heeft enkele jaren geleden een herdenkingssteen laten plaatsen met daarop haar handtekening, bij het graf van haar man.

Gerda Pinto, geboren in Duitsland, kwam als vluchteling van 19 jaar in W.O. 11 naar Veenendaal. Ze vond onderdak bij een familie aan de Buurtlaan West. Door ziekte en heimwee is zij na een aantal weken daar overleden. Ze kon, i.v.m. de aanwezigheid van de Duitsers, niet begraven worden op de Joodse begraafplaats. Daarom heeft de familie haar in hun tuin begraven. Na de oorlog werd zij herbegraven op de Joodse begraafplaats, en vele jaren later werd een grafsteen geplaatst.

Onderduiker

Op 4 februari 2015 werd een zerk onthuld voor Joseph van Praag. Hij was een onderduiker in W.O. 11 bij een familie aan de Da Costastraat, is daar in 1943 overleden en in de achtertuin begraven. In 1945 herbegraven op de Joodse begraafplaats, maar een steen werd nooit geplaatst. Tot februari 2015, toen is een zerk geplaatst en onthuld.

Belangstellenden zijn welkom op 4 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur. Aan de mannen wordt gevraagd een hoofddeksel, bijv. een pet, mee te nemen. Dit past bij de Joodse voorschriften. Andere kledingvoorschriften zijn er niet. Gevraagd wordt een respectvolle houding.

Contactpersoon is mevrouw W. Middelhoven - van Roekel, Händellaan 12 in Veenendaal, telefoon 0318501109.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie