Wouter Kolff tijdens de onlangs gehouden Eerste Oldtimerdag bij het afvlaggen van de deelnemers op de Hoogstraat. (Foto: Nico van Ginkel)
Wouter Kolff tijdens de onlangs gehouden Eerste Oldtimerdag bij het afvlaggen van de deelnemers op de Hoogstraat. (Foto: Nico van Ginkel)

Burgemeester Kolff van Veenendaal naar Dordrecht

4 juli 2017 om 16:47 Algemeen

VEENENDAAL - Burgemeester Wouter Kolff verruilt Veenendaal voor Dordrecht. Kolff is dinsdag door de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse stad voorgedragen voor de functie. Kolff wordt op woensdag 13 september geïnstalleerd in Dordrecht. Voor het zover is, moet de koning de aanbeveling nog goedkeuren. Dat is een formaliteit. Hij verruilt een plaats van bijna 65.000 inwoners naar een stad met ruim 118.000 ingezetenen.

Kans

Kolff verheugt zich op zijn nieuwe baan. Hij keert terug naar het gebied waar hij is opgegroeid. Op de website van dagblad De Gelderlander zegt hij: ,,Dit was een kans die ik niet kon laten lopen. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in de Hoeksche Waard. Het was erg verleidelijk om die sollicitatiebrief te schrijven. Dat heb ik uiteindelijk in januari ook gedaan.’’

Dank

Op Facebook bedankt Kolff de Veenendaalse gemeenschap. ‘Het is oprecht moeilijk om Veenendaal en de Veenendalers de komende tijd los te laten. Ik ben dankbaar dat ik bijna 5 jaar uw burgemeester heb mogen zijn en mooie en moeilijke momenten met u heb gedeeld’, schrijft hij.  

‘Het was geweldig om de afgelopen jaren, samen met vele anderen, een bijdrage te leveren aan het verder brengen van Veenendaal en de economische topregio FoodValley. Ook de komende twee maanden nog zal ik met plezier uw burgemeester zijn.’
‘Hier tegenover staat dat het niet is te weerstaan om terug te kunnen keren naar de omgeving waar ik ben opgegroeid en burgemeester te worden van bijna 120.000 Dordtenaren. Daarbij wacht een boeiende taak in de dynamische regio Drechtsteden en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Dordrecht is echt een parel die iedereen moet ontdekken!’, besluit hij.

Achter de schermen

De vertrouwenscommissie voerde de afgelopen maanden achter de schermen gesprekken met meerdere kandidaten voor de functie, die vrijkwam na het vertrek van burgemeester Arno Brok van die stad. Hij werd commissaris van de koning in Friesland. Er deden 17 personen een gooi naar het ambt. De commissie kwam uiteindelijk met twee namen naar de gemeenteraad en sprak een voorkeur uit voor één van de twee. Achter gesloten deuren werd de knoop doorgehakt, waarna de naam dinsdagmiddag in het openbaar werd bekend gemaakt.

Felicitaties

Ondertussen stromen de felicitaties voor Kolff al binnen via social media. Iedereen betreurt het dat Wouter Kolff uit Veenendaal vertrekt. De 40-jarige Kolff, die volgens de huidige planning op woensdag 13 september als burgemeester wordt geïnstalleerd in Dordrecht, is sinds november 2012 burgervader van Veenendaal.

Kolff is afkomstig uit Rotterdam waar hij op het gymnasium zat voordat hij rechten ging studeren aan de universiteit van Utrecht. ,,Ik ben met Mariëlle (zijn verloofde Mariëlle Mellink, tot september 2016 VVD-raadslid in Leusden, red.) in Dordrecht wezen kijken om ons te oriënteren. Er is een fase in je leven waarin je gaat nadenken wat je volgende stap wordt. Dordrecht is een mooie kans. Het is een stad die twee keer zo groot is als Veenendaal. Maar ik wil niet voor mijn beurt spreken, ik wil me er eerst goed in verdiepen.’’

Veenendaal krijgt waarschijnlijk een waarnemend burgemeester omdat Kolff relatief snel vertrekt.

Logisch

Kolff is met zijn 40 jaar nog een jonge burgemeester die er nooit een geheim van heeft gemaakt ambities te hebben. Dordrecht is dan ook een logische vervolgstap. Kolff was eerder voorzitter van de VVD in Utrecht en wethouder en loco-burgemeester in Nieuwegein voordat Veenendaal in 2012 zijn eerste burgemeesterspost werd.

Lastig

Hij spreekt in De Gelderlander wel van een lastig besluit. ,,Want ik heb in Veenendaal een mooie tijd gehad. Veel meegemaakt. Met veel plezier kijk ik op die periode terug. Maar ik blijf nog even, ik wil het tot en met 12 september goed afmaken.’’

Met het vertrek van Kolff raakt de Gelderse Vallei zijn tweede burgemeester in korte tijd kwijt. Cees van der Knaap neemt per 1 september afscheid als burgemeester van Ede. René Verhulst is zijn opvolger. Kolff: ,,We krijgen een heel andere dynamiek in Food Valley. Dat is misschien ook wel eens goed.’’

Burgemeester Kolff bewoog zich graag onder de mensen, zoals hier bij de keuring van de versierde fietsen op Koningsdag. (Foto: Nico van Ginkel)
De kinderen worden in het zonnetje gezet tijdens een wedstrijd op Koningsdag. (Foto: Nico van Ginkel)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie