Klas 5A HBS, 1970. Docent Jan van Keulen. Harry onderste rij midden. Geheel rechts Frits Verhagen. Bovenste rij 3e v.l. Wim van Manen, de latere politicus. Op dezelfde rij (zwarte trui, V-kol) Rijk Slok.
Klas 5A HBS, 1970. Docent Jan van Keulen. Harry onderste rij midden. Geheel rechts Frits Verhagen. Bovenste rij 3e v.l. Wim van Manen, de latere politicus. Op dezelfde rij (zwarte trui, V-kol) Rijk Slok.

Veenendaler Harry Blok vond zijn geluk in Canada

16 mei 2018 om 16:00 Historie

Door Anne Slok, Oud Veenendaal

Veenendaal - Het waren in de jaren ‘50 oceaanreuzen als de Nieuw Amsterdam en de Statendam die emigranten vervoerden naar nieuwe Vaderlanden. Een reis die weken duurde. in de jaren ‘70 waren het de Jumbo’s van Wardair en KLM die dezelfde taak in een fractie van een tijd deden. Veenendaler Harry Blok is zo’n emigrant. Hij emigreerde op 1 juli 1970 naar Canada.

Harry, geboren op 2 augustus 1951, zoon van Harry en Jenny Blok, woonde op de Govert Flinckstraat 52 in Veenendaal. Na de lagere school op CNS II doorlopen te hebben, gevolgd door de ULO, rondde hij zijn schooltijd af op de HBS.

Tuinstraat

“Deze school stond toen nog aan de Tuinstraat,” weet Harry zich te herinneren. “Na een jaar verhuisden we naar de Kerkewijk”. Klasgenoten Jaap Pilon, Frits Verhagen en Rijk Slok weten nog veel over hem te vertellen. Harry durfde altijd alles. Regelmatig moest hij zich dan ook melden bij Carsouw. Steevast vroeg hij dan een sigaret die hij dan ook meestal kreeg. Samen paften ze dan een North State weg. Na de gebruikelijke reprimande kreeg hij vaak een kwartje om een kop koffie te halen in de kantine. Of hij om een kwartje vroeg? Harry wel!
Frits Verhagen, oud-klasgenoot van de HBS heeft nog regelmatig contact met Harry. “Rebels wil ik hem niet noemen, maar een beetje anders was hij wel. In de goede zin van het woord hoor. In die tijd was men fan van de Beatles of van de Rolling Stones. Harry niet. Hij was fan van de Bonzo dog doo dah band.”

Simon de Wit

“Mijn ouders” zo vertelt Harry,” kochten hun boodschappen bij Simon de Wit. Het zal in 1959 of 1960 geweest zijn toen mijn vader met een slagzin de eerste prijs won. We gingen met ons drieën de prijs ophalen. Mijn moeder kreeg een bos bloemen en mijn vader een tas met boodschappen. De foto die toen genomen is heb ik altijd bewaard.”
Op mijn vraag waarom hij naar Canada emigreerde blijkt het antwoord vrij simpel. “Ans Schoute woonde in Canada en ik ontmoette haar voor het eerst in 1968 toen ze op vakantie was bij haar familie in Veenendaal. Samen met haar oom en tante, Rein en Cor Schoute ging ze op vakantie naar Texel. Rein en Cor waren goede kennissen van mijn ouders en ik mocht samen met twee vrienden, Cees van Capelle en Gerard de Kruijf, mee op deze vakantie. Tja, en daar sloeg de vonk over. We zijn nu bijna 46 jaar getrouwd.”

Pensioen

“Toen ik in Canada aankwam ging ik in de buurt van Toronto in de kost. We kochten ons eerste huis in 1972. Het was een fijne tijd in Canada. Echter werd ik in 1981 overgeplaatst naar Atlanta in Amerika en in 1990 nog een keer. We verhuisden naar York (Pennsylvania) en genieten daar nu van ons pensioen.

Nog vaak naar Veenendaal

Harry Blok vertelt dat hij regelmatig terugkeerde naar Veenendaal. ‘’Tussen 1992 en 2005 moest ik voor mijn werk veel in Europa zijn. Daardoor kwam ik bijna elke maand wel even in ‘t Veen. Gezellig was het altijd bij mijn ouders. Ik kan de rosbief van mijn moeder nog proeven als ik de ogen even dicht doe. Die kocht ze vaak bij slagerij Groenhof aan de Nieuweweg.”
Tegenslagen waren er ook. Ans heeft een zware ziekte overwonnen en Harry werd in 2013 getroffen door een beroerte. Samen met hun twee bouviers genieten ze dagelijks van hun prachtige tuin van 4.000 vierkante meter en van elkaar. Ja, hij is veramerikaanst, maar leest elke week nog trouw ‘zijn’ Rijnpost.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie