College vraagt gemeenteraad kaders vast te stellen voor Omgevingsvisie

4 juli 2018 om 10:53 Algemeen

Veenendaal - Het college van Burgemeester en Wethouders vraagt de gemeenteraad de kaders voor de Omgevingsvisie vast te stellen. Met deze vaststelling wordt de eerste fase afgerond om te komen tot een Omgevingsvisie voor Veenendaal. Een dergelijke visie is nodig voor de invoering van de Omgevingswet waar iedere gemeente mee te maken heeft. De bedoeling van deze wet is het ontwikkelen en beheren van een fysieke omgeving zodat inwoners gezond, veilig en duurzaam kunnen leven.

Belangrijke stap

Volgens verantwoordelijk wethouder invoering Omgevingswet, Engbert Stroobosscher, is het vaststellen van het kader een belangrijke stap in het proces om te komen tot een gedragen visie voor de leefomgeving van Veenendaal: “We staan voor een enorme opgave om de wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water te bundelen. De Omgevingsvisie helpt ons daarbij. Het geeft inzicht in hoe onze leefomgeving eruit moet zien op het gebied van bijvoorbeeld bouwwerken, wegen, water, bodem, lucht, natuur en cultureel erfgoed. Het is een verplicht instrument voor de invoering van de Omgevingswet. Met het vaststellen van het kader zetten we een flinke stap in dit proces.”

Gezond, duurzaam en veilig

In de Omgevingsvisie zijn drie rode draden van grote invloed op hoe de leefomgeving eruit ziet. Dat zijn: gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. Verder focust de Omgevingsvisie op drie van de negen thema’s: namelijk bouwen en wonen, mobiliteit en infrastructuur en groen, natuur en water. De gemeente vindt deze het belangrijkste en daar wordt de meeste energie op gezet. Ook neemt de gemeente bestaand beleid als uitgangspunt voor de verder uitwerking van de visie. Dubbele dingen en tegenstrijdigheden worden eruit gehaald. Een aantal thema’s uit de visie worden verder uitgewerkt op regionaal niveau. Daarnaast hanteert de gemeente in de Omgevingsvisie een gebiedsindeling: centrum, woongebieden, bedrijventerreinen en buitengebied. Binnen deze gebieden worden de thema’s straks verder uitgewerkt waarbij de vraag ‘wat betekent het voor dit gebied?’ centraal staat.

Participatie

Bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie is participatie een heel belangrijk onderdeel. Voor het kader heeft de gemeente gesproken met externe deskundigen zoals waterschap, GGD, de Provincie, bedrijven, zorgorganisaties en historische vereniging. Zij hebben tijdens twee dialoogbijeenkomsten input geleverd voor de negen thema’s van de visie. De volgende stap is het maken van een ontwerp omgevingsvisie. Ook in dit traject gaat de gemeente in gesprek met stakeholders en inwoners. De daaropvolgende stap is het maken van een Omgevingsplan. Daarin staan de regels waaraan iedereen moet voldoen om die leefomgeving zo gezond, duurzaam en veilig mogelijk te houden. Bij het opstellen van het Omgevingsplan betrekt de gemeente zoveel mogelijk betrokkenen waaronder inwoners, bedrijven en instellingen.

De Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de wetten en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Zo ontstaat er meer samenhang in de plannen voor de leefomgeving. Er komen meer algemene regels. Daardoor zijn er straks minder vergunningen nodig. Zo ontstaat er meer ruimte voor initiatieven van inwoners of bedrijven. En als er wel een vergunning nodig is, dan is de procedure eenvoudiger en korter. Verder krijgt de inwoner meer ruimte om mee te denken over de eigen leefomgeving, bijvoorbeeld voor de start van een bouwproject. Daarnaast heeft de gemeente straks meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk. De nieuwe wet gaat naar verwachting op 1 januari 2021 in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie