Beweging is goed voor kinderen, maar het is soms lastig er tijd voor vrij te maken.
Beweging is goed voor kinderen, maar het is soms lastig er tijd voor vrij te maken. Foto: Auke Pluim

Basisscholen: ‘Weinig tijd voor extra beweging’

19 september 2018 om 11:48 Algemeen

Onderwijsminister Arie Slob heeft gesproken. Basisschoolleerlingen moeten verplicht meer bewegen. Elke dag minstens twee keer een half uur fietsen of wandelen, dat zou mooi zijn. Natuurlijk vindt iedereen dat bewegen goed is, maar hoe reageren scholen op de oproep van de bewindsman? De Rijnpost peilde de meningen van een aantal van hen.

Door Leo Polhuys

Veenendaal - Karin Huiberts is lid van het managementteam van basisschool Het Baken I. Ze vertelt: “Onze leerlingen hebben twee keer per week drie kwartier gym en twee keer per dag pauze, waarbij ze natuurlijk ook bewegen. Bovendien hebben we bewegingsspelletjes in de klas. Bij sommige lessen, zoals rekenen, springen de kinderen op om bijvoorbeeld de nadruk te leggen op een bepaald getal. Leerkrachten rennen soms rondjes rond de school samen met de kinderen, als ze merken dat ze wel even wat beweging kunnen gebruiken.”

Volgens Karin is het niet zo eenvoudig om zomaar meer te gaan bewegen, zoals de minister graag wil. “Natuurlijk is het streven van de minister goed. Maar als we per dag een uur meer moeten bewegen, wanneer moeten we dat dan doen? Van welke vakken moet de tijd afgehaald worden? Dat zegt de minister er niet bij. Bewegen is belangrijk, dat erkent iedereen, en in de onderbouw bewegen de kinderen sowieso al veel, maar het moet allemaal wel uitvoerbaar zijn.”

Kwaliteit

Carolien Smits, waarnemend directeur van basisschool De Burcht en tevens lid van het bouwteam en leerkracht, vertelt dat er afgelopen jaar meer geld is gekomen voor vermindering van de werkdruk van leerkrachten. “Dit is heel positief en betekent onder meer dat er extra aandacht komt voor de kwaliteit van onder andere de gymlessen die hier op school worden verzorgd. Zo is er bijvoorbeeld meer tijd gekomen om de spullen in de gymzaal klaar te zetten voordat de les begint, zodat er uiteindelijk meer ruimte overblijft voor het gymmen zelf.”

Ook op De Burcht wordt er tijdens de lessen regelmatig bewogen. Carolien: “Tijdens rekenen bijvoorbeeld springen de kinderen op tijdens het ‘flitsen’ op het bord.”

A. Diepeveen is gymleraar en leerkracht groep 6 van de Dr. C. Steenblokschool: Hij stelt vast: “Twee keer per week krijgen de leerlingen gymles en verder is er voor en na schooltijd ruime gelegenheid om in beweging te komen. Ook in de pauzes kunnen kinderen lekker bewegen.”

Beweegoefeningen in de reguliere lessen zelf, zoals op een aantal scholen gebruikelijk is, worden op de Steenblokschool misschien niet zo vaak in de praktijk gebracht. Diepeveen: “Dit gebeurt wel eens, maar is niet algemeen. In elk geval krijgen de kinderen op onze school voldoende mogelijkheden aangereikt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie