de opening in Veenendaal
de opening in Veenendaal Foto: Henk van den Brink

Burgemeester Kats opent uitbreiding De Hoop ggz in Veenendaal

1 februari 2020 om 10:19 Algemeen

Veenendaal - Dinsdag 28 januari opende burgemeester Kats de uitbreiding van De Hoop ggz Veenendaal. De nieuwe gang met de extra spreekkamers maakt de polikliniek aan de Vendelier twee keer zo groot, waardoor meer mensen geholpen kunnen worden. Ook is er nu een speciale kamer voor de behandeling van kinderen.

Jaap de Gruijter, Voorzitter Raad van Bestuur bij De Hoop is blij met deze uitbreiding. “Het is fijn dat we op deze plek ruimte hebben gevonden om onze hulp uit te breiden, echter het gaat niet alleen over de groei van de organisatie, we hopen in essentie dat hoop groeit voor mensen. Iedere dag weer. En dat ze met hun hulpvraag de stap durven zetten naar herstel.”

De zorgvisie van De Hoop ggz is op een hart vastgelegd en is als openingshandeling aan de muur gehangen door burgemeester Kats.

In de zorgvisie gaat de christelijke organisatie uit van herstel op vier vlakken: herstel in relatie tot jezelf, de ander, de samenleving en tot God. De zorg die geboden wordt is door christenen, voor iedereen.

Liefde

“Die zorgvisie, dat willen wij als liefde uitstralen. Dat is waar wij in geloven. Mensen die bij ons komen zijn daar vrij in, maar dit is hoe wij herstel zien in optimaforma.”, zegt Jaap de Gruijter tijdens de opening.

De burgemeester zegt: “Psychiatrische aandoeningen zijn vaak ongrijpbaar. Bij een beenbreuk weet je: dat wordt gips, zes weken, heel concreet. Dat maakt inkopen van psychische zorg voor de gemeente moeilijk. Dat neemt niet weg dat we als gemeente veel waardering hebben voor organisaties als De Hoop. Het trof mij als persoon dat jullie er zijn voor herstel van relaties, onderling, maar ook de relatie met God en dat vind ik mooi, dat jullie dat perspectief mee kunnen en willen geven aan de cliënten. We hopen dat de gemeente Veenendaal en De Hoop nog een lange toekomst samen tegemoet gaan.”

Na de openingshandeling konden genodigden de nieuwe ruimtes bekijken en in gesprek met de professionals. Ook waren er workshops te volgen.

Eenzaam

Joukje van Esch had ook een bijdrage aan de opening. In de gangen hangen nu gedichten van haar.. Joukje maakt zich hard om de drempel te verlagen om psychische hulp te vragen. Zij noemt haar gedichten knipooggjes.

Joukje licht toe: “Psychische strijd is eenzaam, je bent ontzettend alleen. Praten over psychische klachten is kwetsbaar en heel eng. Want hoe reageert de ander? Schaamte overheerst. Hoe raar gaan ze je vinden als ze weten waar je echt mee worstelt? En zien ze door alles heen nog wel wie je echt bent? Wie heeft begrip en geduld voor jouw terugval? Niet alleen de strijd is eenzaam. Ook het succes is eenzaam. Want met wie zou je het succes delen? Wie weet er überhaupt van? Wie ziet de overwinningen in een heel klein stapje vooruit? Dit is voor mij de reden om Knipooggjes te gaan schrijven. Eerst voor mijzelf en toen om uit te delen. Gedichtjes om heel dichtbij te komen. Je een glimlach te geven, tranen in je ogen van herkenning of troost, of gewoon bespreekbaar te maken waar jij elke dag mee vecht. Om je te laten weten dat je niet alleen bent. 1 op de 5 Nederlanders worstelt met angst, verslaving, dwang of depressie.”

De Hoop ggz

De Hoop ggz is een christelijke ggz instelling en helpt op een betrokken en deskundige wijze kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen of verslavingsproblemen om tot herstel te komen in een liefdevolle omgeving.

De Hoop zit sinds 2016 gevestigd in Veenendaal met een polikliniek voor volwassenzorg en kinder- en jeugdpsychiatrie. In Dordrecht zit de hoofdlocatie. Daarnaast zijn er poliklinieken in Amersfoort, Houten, Veenendaal, Dordrecht, Vlissingen en Rotterdam.

Jaap de Gruijter en burgemeester Kats hangen het hart op als openingshandeling
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie