Afbeelding
Foto: indebuurt

Handig: alles wat je nu moet weten voordat je in Veenendaal de trein of bus stapt

25 mei 2020 om 10:21 Algemeen

Door Kelly van Straten

De trein pakken in coronatijd. Hoe werkt dat momenteel? Moet je nu al een mondkapje dragen in het openbaar vervoer? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de bus? En wat is op dit moment de dienstregeling eigenlijk? Hieronder vind je alle informatie die je al vóór 1 juni moet weten.

Vanaf 1 juni is het in Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het ov. Let op: pak alleen de bus, trein of tram als het noodzakelijk is. Dit is een oproep van de regering: de bus of trein blijft natuurlijk een risicovolle plek waar het houden van de 1,5 meter afstand lastiger is.

Ga niet in de stoel zitten die grenst aan je medepassagier. Syntus adviseert om alleen plaats te nemen op stoelen bij de ramen. Je kunt geen vervoersbewijs kopen in de bus. Ook kun je via de app van Syntus vooraf een kaartje kopen. Deze moet je wel activeren nadat je hebt betaald.

Vaak schoongemaakt

Anderhalve meter afstand houden in de bus of trein is lastig en in de bus/trein zijn de maatregelen dus iets soepeler. De vervoersbedrijven vragen je wel anderhalve meter afstand te houden op perrons en bij bushaltes. Hoofdsteunen en deurklinken worden extra vaak schoongemaakt.

Om de chauffeur te beschermen tegen besmetting is het niet mogelijk om vooraan in te stappen in de tram of bus: deze maatregel is al vanaf het begin van de coronacrisis geldig. De overige deuren zijn wel gewoon geopend en hier moet je ook inchecken.

Tijdens de kaartcontrole vragen de controleurs jou zelf om je vervoerbewijs voor de kaartlezer te houden. Zodat de medewerkers (en jij natuurlijk) aanraking kunnen vermijden.

De wachtruimte op station Veenendaal-Centraal is tijdelijk gesloten omdat 1,5 meter afstand houden voor reizigers en medewerkers van de kiosk lastig is.

Mondkapje

Vanaf 1 juni wordt het mondkapje verplicht in het Nederlandse ov en dus ook in Veenendaal. Let op: alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg.

Je kunt op steeds meer plekken in Veenendaal mondkapjes kopen: wij maakten onlangs een lijst met winkels waar je ze nu al kunt halen. Deze lijst wordt steeds aangevuld.

 Lees ook: 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie