Foto van TK kandidaat Mirthe Biemans (PvdA, #23)
Foto van TK kandidaat Mirthe Biemans (PvdA, #23) Foto: Prive foto

Regionale Tweede Kamer-kandidaat wil woningnood aanpakken

10 maart 2021 om 15:26 Algemeen

Veenendaal - De Utrechtse Mirthe Biemans wil in Tweede Kamer woningnood aanpakken De woningnood raakt ook Veenendaal hard. Jongeren kunnen niet uit huis of een gezin beginnen, mensen die uit elkaar gaan zijn afhankelijk van de zolder van familie en ouderen die een geschikte woning zoeken vinden die niet.

Volgens Mirthe Biemans, volkshuisvester en kandidaat voor de Tweede Kamer uit Utrecht, moet daarvoor in Den Haag het roer om. Je bent geen politicus, waarom zet je dan toch die stap naar de landelijke politiek? “Mijn werk is nu om te zorgen dat mensen goed en betaalbaar kunnen wonen, maar we lopen overal tegen de grenzen aan van wat we kunnen. Zonder politieke verandering zal er voor de ruim half miljoen mensen die nu geen woning kunnen vinden niets veranderen. Ik denk dat het goed is als er ook mensen die de praktijk echt kennen de politiek in gaan.
Zodat je daar kan veranderen waarvan je weet dat het in de praktijk het verschil maakt. Omdat ik weet wat de obstakels zijn die ervoor zorgen dat we nu niet genoeg betaalbare woningen hebben.”

Obstakels?

Wat zijn die obstakels waardoor we nu die woningnood hebben? “10 jaar geleden hief de VVD vol trots het ministerie van wonen op. Omdat ze dachten dat de markt ervoor zou gaan zorgen dat we allemaal kunnen wonen. Maar omdat er geen ministerie meer is die er voortdurend op let of er wel genoeg gebouwd wordt, of de woningen die gebouwd worden wel betaalbaar zijn en welke wet en regelgeving nodig is of juist in de weg zit, zitten we nu met het grootste woningtekort sinds de oorlog. “

Plan

Wat ga jij dan doen om dat op te lossen? “De woningnood heeft een serieus en ambitieus plan nodig. Je kan niet aan 1 knop draaien om het op te lossen. We moeten zorgen dat er meer gebouwd wordt, en eisen stellen aan de betaalbaarheid van nieuwbouw. We moeten zorgen dat huren lager worden, eerst was dat alleen in de grote steden een probleem maar nu vindt je bijna nergens nog een betaalbare huurwoning.
Voor starters is er hulp nodig om een eerste woning te kunnen kopen, en aan de andere kant zijn er meer geschikte ouderenwoningen nodig. Dat zijn allemaal dingen die je met regelgeving en prestatieafspraken met gemeenten kunt regelen. Maar het meest trots ben ik er op dat de PvdA ook de partij is die het meest wil investeren van alle partijen om ook te zorgen dat de woonambities straks niet stuklopen op geld. Wonen is een fundamentele levensbehoefte en het is goed als de overheid het serieus neemt om daarvoor te zorgen.”

Veenendaal

Wat gaan we er hier in Veenendaal van merken? “Het is belangrijk is dat er mensen in de Tweede Kamer zitten die de verschillende regio’s kennen. Ik ben opgegroeid en woon hier in de regio Utrecht, dus ik ken het hier en weet waar het hier over gaat. Maar wat je van mijn inzet in de kamer gaat merken is dat er ook hier in Veenendaal meer betaalbare woningen komen als we landelijk de wet- en regelgeving aangepast krijgen en dat de gemeente weer meer financiële armslag krijgt om ook te werken aan leefbaarheid, voorzieningen en fijne buurten. De beslissingen die hierover genomen worden in Den Haag hebben effect op het leven hier. En ik wil met de PvdA echt investeren in betaalbaar wonen en fijne leefbare wijken met goede voorzieningen. Want dat heeft iedereen nodig.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie