Willem de Vos.
Willem de Vos.

Column Willem de Vos, rector CLV Veenendaal: ‘André bedankt’

21 maart 2021 om 10:40 Algemeen

‘’Er zijn echt wel leuke dingen te melden. Hoewel ik niet warm loop voor de gemiddelde televisiepersoonlijkheid, maak ik een uitzondering voor André van Duin. Omdat hij mij heeft geraakt. Al eerder, toen hij dat roerende lied zong over zijn overleden partner. Vorige week opnieuw, op een hele andere manier. Ik kreeg, samen met enkele collega-schoolleiders en twee leerlingen het verzoek, deel te nemen aan een jury die mocht bepalen, welke van twee door sportdocenten gemaakte gezonde taarten de lekkerste was. Na deze proef willen zij leerlingen gaan aansporen tot het maken van gezonde taarten in competitie. Een van de twee organisatoren, lerares bewegingsonderwijs Maaike, trok de stoute schoenen aan en stuurde de presentator van ‘Heel Holland bakt’ een mail met het verzoek of hij een aansporingstekst wilde inspreken via een filmpje.
Binnen een dag was er een bericht terug, met daarbij een filmpje met de gevraagde tekst. Uiteraard naar eigen inzicht ingesproken en verbouwd door André van Duin. Dat is toch een mooie aansporing voor leerlingen om mee te doen aan de wedstrijd. Geen idee hoeveel van dit soort verzoeken hij krijgt, maar de reactie was klasse.

‘De andere taart was als een omgekeerde halve voetbal’


De twee te beoordelen taarten waren heerlijk. Met een verantwoorde bodem, veel kwark en vruchten en weinig tot geen toegevoegde suiker. Ze hadden er weinig tot niets aan gebakken, want dat doe je niet met een kwarktaart, maar er wel veel van gebakken. In het juryrapport zou gestaan hebben dat de ene taart, gemaakt door Maaike, klassiek van vorm was, heerlijk romig van smaak en niet te zoet. Een stevige bodem van havermoutkoekjes en een smaakvolle bovenlaag van fruit met gelatine. De buitenrand was wel wat verkleurd door de combinatie van aluminiumfolie en het zuur van fruit en kwark. Maar daar moet je wel hele grote hoeveelheden van verorberen om er last van te krijgen. De andere taart was prachtig van vorm, als een omgekeerde halve voetbal. Met hele blauwe bessen door de vulling en een bijzondere bodem van gewelde muesli.
Om hem op tijd stevig te krijgen, had hij in de diepvries vertoefd en dat was te merken aan de reactie van de vullingen in mijn kiezen.
Tijdens het jureren kwamen we erachter dat de docent bewegingsonderwijs die deze taart had gemaakt, Wiebe, de bakkersopleiding in Wageningen ooit had voltooid.
Dat leverde hem een voorsprong op, die hij echter niet om wist te zetten in winst. Hij kreeg wel de stem van de twee leerlingen, maar de drie schoolleiders kozen voor de iets meer klassieke versie.

En nu is de beurt aan leerlingen. Aan de slag met zo weinig mogelijk suiker, vet en zout. Dat zijn nou net wel de stofjes waar een mens naar verlangt. Maar er blijken gelukkig hele goede alternatieven te zijn. En nou nog Janny en Robèrt in de jury.
Ik zal ze vast deze column mailen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie