Afbeelding
aangeboden door easyswitch.nl

Op welke manieren kunnen we hernieuwbare energie opwekken?

24 maart 2021 om 13:49 Algemeen

In het verleden maakten we vooral gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen om onze energiebehoeften te voorzien. Dit was energie dat gehaald werd uit fossiele brandstoffen. Dit is hartstikke slecht voor het milieu, terwijl het ook nog eens ooit op zal raken. Het is dus van belang om hier verandering in te brengen, wat gedaan zal moeten worden met behulp van hernieuwbare energie. Dit zijn onuitputtelijke bronnen die een kleinere ecologische voetafdruk hebben, waardoor ze dus ook een minder negatieve impact op het milieu zullen hebben. Vergelijk energie om ervoor te zorgen dat jij van zulke schone elektriciteit gebruik kunt maken. Daarnaast kun je zelf ook hernieuwbare energie gaan opwekken, wat mogelijk is met de onderstaande manieren. 

Zon 

Zo kun je de zon gebruiken om duurzame energie op te wekken, hierdoor zullen de energie kosten lager worden. Hoe dit werkt? Lees hier alle informatie over gas water licht kosten. Zonne-energie kan opgewekt worden met een zonne-energie gebaseerd systeem. Dit vangt de stralingsenergie op van de zon en zit dit om in een andere vorm van energie, zoals bijvoorbeeld thermische of elektrische energie. Zonne-energie omvat bovendien zonne-energie voor elektriciteitsopwekking, passieve zonnesystemen en thermische zonnesystemen voor ruimteverwarming en verwarmingswater. Er zijn twee hoofdtypen zonne-energiesystemen. Het eerste type is via fotovoltaïsche zonne-energie (PV) , de technologie die wordt gebruikt in zonnepanelen. Hier wordt direct zonlicht door de PV-installatie omgezet in elektriciteit met zonnecellen. Het andere type wordt een geconcentreerd systeem voor thermische zonne-energie (CSP) genoemd, dat zonlicht eerst omzet in warmte met behulp van spiegels en ontvangers. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit te produceren of op te slaan. Zonne-energie is mogelijk de beste bron van hernieuwbare energie die we op het moment hebben, onder andere omdat het zeer schoon en overvloedig is. 

Wind

Wist je al dat windturbines en windmolens niet hetzelfde zijn? Windmolens waren namelijk de eerste manier die ingezet werd om de energie van de wind goed te benutten. Ze kunnen worden gebruikt voor het verpompen van water, het vermalen en versnipperen van stenen, het malen van granen en voor andere landbouwdoeleinden, maar ook voor het opwekken van elektriciteit. Windmolens zijn gebouwd om zwaar weer te weerstaan. Ze zijn goedkoper en worden op kleinere schaal gebruikt dan windturbines.  Als het gaat om massale elektriciteitsopwekking dan zul je alsnog wel windturbines moeten gaan gebruiken. Deze exemplaren zijn geavanceerder, maar wel minder veelzijdig dan de windmolens. De enige functie die een windturbine kan hebben is namelijk het produceren van elektriciteit, wat natuurlijk wel enorm belangrijk is. Om elektriciteit in bulk op te kunnen wekken worden windparken geplaatst. Ook in de buurt van Veenendaal kun je zo’n cluster van windturbines vinden. Mooi ziet het er helaas niet uit.

Water

Daarnaast kan water ook gebruikt worden om hernieuwbare energie op te wekken, al wordt dit niet veel gedaan in ons land. Dit is het geval doordat we in Nederland natuurlijk niet echt bergen hebben, die in principe wel nodig zijn om van waterkracht gebruik te kunnen maken. Dit wordt over het algemeen gedaan met behulp van een dam. Het water zal door de turbines van een dam stromen, hierdoor zal het elektriciteit produceren. Daarnaast zijn er nog meer manieren om uit water energie te halen. Waterkracht was in 2018 dan ook de meest gebruikte hernieuwbare energiebron ter wereld. Destijds eiste het 54 procent van de wereldwijde opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie op. In China vind je de allergrootste waterkrachtcentrale ter wereld, wat de Three Gorges Dam genoemd wordt. Ook in Europa maken we al gebruik van waterkracht in diverse landen, bij een paar rivieren in Nederland is bijvoorbeeld een centrale geplaatst hiervoor. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie