De openbare bekendmakingen zijn weer terug in de krant. Met dank aan de reagerende lezers en vooral ook de PvdA Veenendaal!
De openbare bekendmakingen zijn weer terug in de krant. Met dank aan de reagerende lezers en vooral ook de PvdA Veenendaal! (Foto: Martin Brink/Rijnpost)

College Veenendaal haalt bakzeil: openbare besluiten terug in de krant!

10 juli 2021 om 15:17 Algemeen

Door Martin Brink

Veenendaal - Het college van burgemeester en wethouders heeft bakzeil moeten halen in haar besluit om geen openbare bekendmakingen meer in de krant te zetten maar de Veenendaalse burgers daarvoor door te verwijzen naar een website. De raad heeft deze beslissing teruggedraaid en dus staan de besluiten (waaronder bouwplannen en kapvergunningen) vanaf deze week weer in de Rijnpost. Met dank aan de PvdA Veenendaal, met later ook de ChristenUnie en GroenLinks aan haar zij.

Weken achtereen publiceerde deze krant over het verdwijnen van de openbare besluiten en wat de mogelijke gevolgen hiervan vooral voor de burger zouden zijn. Want de impact ervan was nog lang niet voor iedereen duidelijk.
In tegenstelling tot sommige mensen denken staan ze op betaalde pagina’s van de gemeente.
Met dit besluit zouden zeker niet alle gemeentepagina’s verdwijnen, maar alleen de aanvragen, de aangevraagde en verleende vergunningen, vertrokken personen met onbekende bestemming, kortom de openbare bekendmakingen zoals we die tot voor tientallen jaren geleden nog op het bord met de openbare bekendmakingen onderaan de trap van het gemeentehuis konden lezen, keurig opgeprikt door gemeentebode Bart. Daar stonden toen ook nog het voornemen tot trouwen op gemeld. Dat kon toen allemaal nog.

Misnoegen

Diverse burgers uitten via ingezonden reacties in de Rijnpost hun misnoegen over het voornemen om de berichten niet meer op te nemen. Iedereen vond het een slecht idee. Ook de politiek uiteindelijk. De vrees was dat vooral de mensen die niet goed met computers overweg kunnen of helemaal geen computer hebben, straks al die beslissingen en plannen niet meer of te laat zien.

Er kwam een klachtenregen van inwoners van Veenendaal

 
Bezwaar maken tegen iets waar je het niet mee eens bent, lukt dan vaak niet meer.
Op 1 juli zouden deze korte publicaties verdwijnen omdat ze dan op een landelijke site digitaal zouden worden aangeboden. Vanaf die datum hoefde het van regeringswege ook niet meer. Deze krant publiceerde over de nadelen.
Zoals het gegeven dat lang niet iedereen vaardig is met internet of werken op de computer en dus niet snel op de hoogte is van wat er in de directe omgeving gebeurt.

Klachten

Bij deze krant regende het klachten én voorbeelden van situaties waarbij mensen maar net op tijd van een voornemen (tot kap of bouw) op de hoogte kwamen. Zouden de openbare bekendmakingen niet meer in druk komen, dan was het vermoeden dat de termijn van zes weken om er bezwaar tegen te maken te kort was.
Hans van de Braak van de PvdA onderkende dit probleem en schreef er namens zijn  partij een brief met vragen over. Hij haalde onder meer de raadsopdracht aan dat ‘’iedereen in deze maatschappij meedoet’’. Met het verdwijnen van de berichten zou dat zeker niet meer het geval zijn.

Niet verplicht

Er kwam al snel een ambtelijk antwoord die er op neer kwam dat het vanaf 1 juli niet meer wettelijk verplicht was om ze in een krant te zetten. Ook de kosten speelden een belangrijke rol.
Voorheen konden de gemeentepagina’s (en dus ook de openbare bekendmakingen) tegen een onverantwoord laag bedrag worden gepubliceerd. Later is dit teruggedraaid naar een marktconforme prijs. Van de Braak scheef een tweede brief, nu als ingekomen stuk tijdens de behandeling van de Kadernota begin deze maand. Hij kreeg GroenLinks en de ChristenUnie mee. Resultaat: het college werd opgedragen om ze weer te publiceren.

Onderzoek

In het door de PvdA aangedragen voorstel is besloten om voor het lopende jaar de publicaties in beknopte vorm, net als voorheen, te continueren. De raad wil ook een onderzoek over wat het gaat kosten als de berichten ook in de toekomst in de Rijnpost blijven staan.

Volgens burgemeester Gertjan Kats kost dat de gemeente zo’n duizend euro per maand. Het voornemen van de gemeente om te stoppen met die gemeentepagina op papier, is ook een geldkwestie omdat de uitgever van deze krant nu dus een ‘normaal’ bedrag vraagt.

Maar volgens wethouder Dylan Lochtenberg moet het geen problemen opleveren om die publicaties weer op te nemen in de Rijnpost. Daarmee krijgt de gemeente niet alleen voor terug dat de inwoners goed geïnformeerd zijn over de vergunningsaanvragen, maar ook een lokaal nieuwsblad dat in Veenendaal zorgt voor verbindingen tussen alle inwoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie