Ds. Lennard de Deugd en zijn vrouw Annemieke in de studeerkamer.
Ds. Lennard de Deugd en zijn vrouw Annemieke in de studeerkamer. (Foto: Marco Diepeveen)

Van eierboer tot predikant in Elst

9 augustus 2021 om 15:03 Algemeen

Elst - Ooit verkocht hij kip- en vleesproducten. Later keukens. Maar sinds maart dit jaar brengt hij het Evangelie ‘aan de man’, met eerbied gesproken. De Hersteld Hervormde Gemeente van Elst ontving toen kandidaat L.G. de Deugd uit Stellendam.

door Marco Diepeveen

“Elst lijkt op Goeree-Overflakkee, het Zuid-Hollandse eiland waar ik na mijn trouwen neerstreek”, vergelijkt ds. Lennard de Deugd, geboren in 1981 in Dordrecht. “Mijn vrouw Annemieke komt daar vandaan. De dorpscultuur hier spreekt mij aan. De sfeer is ontspannen en gemoedelijk. Passanten zwaaien sneller naar je. Je komt gemakkelijk tot een gesprek. Van straat tot supermarkt, overal maak ik een praatje. Overigens niet om te evangeliseren.”

Geen randkerkelijken

Het moge duidelijk zijn: de nieuwe predikant en zijn gezin met drie opgroeiende kinderen hebben hun plekje in Elst wel gevonden. Zijn eerste gemeente, die ruim 220 leden telt uit Elst en omgeving. Parttime verzorgt hij het jeugdpastoraat in Woudenberg. 

‘Hier in Elst kom je gemakkelijk tot een gesprek met de mensen’

“Het is fijn dat de gemeente van Elst bestaat uit een mooie mix van jong en oud, waaronder veel jongeren. We tellen geen randkerkelijken. Gelukkig versoepelen de coronamaatregelen nu behoorlijk, zodat er meer mensen naar de kerk kunnen, de verenigingsactiviteiten voorzichtig opstarten en het pastoraat weer optimaal kan functioneren. Dat versterkt de onderlinge binding. Ik verwacht geen terugloop in kerkbezoek en ledental na de coronacrisis.”

Tegenwerpingen

Zijn ondernemerservaring leerde De Deugd om praktisch en pragmatisch te preken. “Niet abstract over de hoofden heen, maar zo laag en begrijpelijk mogelijk vertellen. Niet als een hooggeleerde ‘professor-dominee’. Ik wil mijn gehoor meenemen door de Bijbeltekst. Het geloof dicht bij de mensen op het hart brengen. In prediking en pastoraat calculeer ik mogelijke tegenwerpingen van gemeenteleden in. Een verkoper én een predikant moeten rekening houden met twijfels en vragen.”

Late roeping

De roeping tot het ambt kwam pas later. Aanvankelijk nam hij de eierhandel van zijn opa over, tot de reisafstand tussen Dordrecht en zijn woonplaats Stellendam hem ging tegenstaan. Toen volgde een baan als verkoopadviseur bij een grote keukenzaak in Middelharnis. In 2009 begon De Deugd met een theologieopleiding. Op locatie De Swaef van het reformatorische Wartburg College in Rotterdam werd hij godsdienstdocent. “Zo rolde ik het kerkenwerk in. Ik werd ouderling, catecheet, kreeg preekbevoegdheid en werd pastoraal medewerker in Ridderkerk. Die ondersteunt de predikant met al zijn taken. Vorig jaar werd ik beroepbaar gesteld. Grappig is dat mijn voorganger in Elst - ds. W.J. van den Brink - in 2019 naar Stellendam vertrok.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie