Anton Brinkman en Ineke van Schuppen. Situatie op de foto is niet de officiële bridgeopstelling. (Foto: Rick Praamstra)
Anton Brinkman en Ineke van Schuppen. Situatie op de foto is niet de officiële bridgeopstelling. (Foto: Rick Praamstra)

Oudste bridgeclub van Veenendaal dreigt te bezwijken

10 augustus 2021 om 10:06 Algemeen

Veenendaal - De oudste bridgeclub van Veenendaal is in gevaar. Door de coronacrisis bridget De Veense Bridgeclub al anderhalf jaar niet meer en dat kostte leden. Op 13 september is er eindelijk weer een clubavond en hopen ze liefhebbers van deze denksport te verwelkomen. Als dat niet lukt dreigt de vereniging zich aan het eind van het jaar op te heffen. 

Door Rick Praamstra

Al anderhalf jaar blijven de bridgekaarten van de in 1945 opgerichte De Veense Bridgeclub al ongebruikt. Door de epidemie hebben leden al sinds maart 2020 niet hun hobby kunnen uitoefenen tijdens de maandagavonden in wijkcentrum Eglantier aan de Rederijkers. “Dat is niet leuk”, zegt penningsmeester Anton Brinkman. “Ik mis het spelelement en de sociale contacten. We weten niet hoe het met sommige leden gaat.”

Nooit in herhaling

Ook secretaris Ineke van Schuppen mist de maandagavonden. “Ik heb soms het gevoel dat ik de beginboekjes weer moet doornemen. Ik mis het kaarten; elk spel is anders en je hebt steeds het gevoel dat je een nieuw spel begint. Dat houdt bridge leuk: je valt nooit in herhaling.”

‘We weten niet hoe het met sommige leden gaat’

Voor meer sportverenigingen is de corona-epidemie een aanslag op hun ledenbestand, maar zo funest als voor De Veense Bridgeclub zie je weinig. Voor de crisis had de vereniging dertig leden, inmiddels zijn er opzeggingen en maar veertien leden hebben tot nu toe aangegeven door te gaan. “We hebben minstens vierentwintig leden nodig om een gezonde vereniging te zijn. Anders is het einde oefening”, schetst Brinkman het doemscenario.

Plezier

Bij De Veense Bridgeclub draait het niet per se om de competitie, maar vooral om de gezelligheid, vertelt Van Schuppen. “We zijn geen lid van de landelijke bond. Het draait bij ons puur om het plezier. Het maakt ons niet uit of je aan het einde van de avond eerste, tweede of laatste wordt. We spelen niet met het mes op tafel. Er is geen ranking, iedereen speelt tegen elkaar.”

Voor de secretaris en penningmeester staat de gezelligheid op 1, maar biedt bridgen nog meer. Omdat het kaartspel vooral ook een denksport (je moet onthouden welke kaarten al zijn gespeeld om de bedenken welke slagen je kunt maken) is, biedt bridgen nog meer voordelen, meent Brinkman. “Je houdt je hersenen dermate intensief bezig, dat je je hersenen traint. Voor ouderen (veelal gepensioneerden zijn lid) is dat van wezenlijk belang.”

Hoop op leden

Om een beetje een normale bridgeavond te kunnen houden, zijn zes tafels - 6x4 spelers - gewenst, geven de bestuursleden aan. De vereniging is levensvatbaar bij vierentwintig leden en hoopt nog op een paar leden meer. Brinkman en Van Schuppen kijken hoopvol uit naar de eerste clubavond op maandag 13 september (de COVID-19-regels van de overheid zijn dan van toepassing), de eerste sinds 20 maart 2020.

Voor iedereen die interesse heeft in het bridgen en er ook affiniteit mee heeft is welkom tussen 19.15 en 19.30 uur.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie