De fietsgroep van senioren op de bult na afloop bij clubhuis De Greb aan de Groeneveldselaan 3. Rechtsonder gangmaker en toeruitzetter Wim Spies die als oud-rijschoolhouder wel van wanten weet in het verkeer.
De fietsgroep van senioren op de bult na afloop bij clubhuis De Greb aan de Groeneveldselaan 3. Rechtsonder gangmaker en toeruitzetter Wim Spies die als oud-rijschoolhouder wel van wanten weet in het verkeer. Foto: (Foto's: Gertjan van Capellen)

TTV: recreatief fietsen met senioren in de omgeving van Veenendaal

10 augustus 2021 om 15:11 Algemeen

Door Gertjan van Capellen 

Veenendaal - Bij Toertocht Veenendaal (TTV) draait het niet alleen om mountainbiken, toerfietsen en wielrennen, maar ook om recreatief fietsen, de zogenaamde seniorentochten. Zo wordt er vanaf april tot eind september op de eerste woensdag van de maand onder de bezielende leiding van coördinator Wim Zittersteijn (76) een tocht van zo’n 30 a 35 kilometer afgewerkt waarin gezelligheid voorop staat. Met een of twee assistenten loodst Wim het gezelschap op veilige wijze door de regio en het drukke verkeer. Wij van deze krant gingen een middag mee op pad. Na de tocht gaan we bij hem thuis uitgebreid in gesprek met de toerfietser pur sang.

Het is een komen en een gaan bij TTV. Terwijl de toerfietsers het clubhuis aan de Groeneveldselaan binnendruppelen na een tocht van zo’n 100 kilometer, staan de senioren alweer in de startblokken. Het wordt de eerste rit na de versoepelingen die eind juni van kracht werden na de lange coronasleur.
De senioren, bijna allemaal in het bezit en een E-bike, hebben geen weet waar de rit naar toe gaat. Dat weet alleen Wim en zijn assistent Aart Bleijenberg die de route hebben voorgereden.

Lang lint

Verbaasde koeien slaan de verrichtingen van het lange lint fietsers, allen voorzien van een oranje hesje, gade.
Eén van hen is oud-rijschoolhouder Wim Spies, de entertainer van de groep. De man zit vol (oorlogs-) verhalen en tapt de ene mop na de andere. Gezelligheid is immers troef maar het gaat zeker niet ten koste van de veiligheid. Dat Wim over veel fietservaring beschikt blijkt wel als hij zich bij wijze van spreken met twee vingers in de neus naar voren spoedt om de groep veilig over een kruising te loodsen door het verkeer tot stilstand te brengen.
Het brengt ons via onbekende wegen en paden, waarvan sommige onverhard, bij Hotel Eethuys de Wormshoef gevestigd in een monumentaal pand aan de rand van de Veluwe in het gezellige dorpje Lunteren.
Onder het genot van bakje koffie, een drankje of een biertje krijgen de verhalen een vervolg. Hier gaan we even in gesprek met Joke van de Bovenkamp-Kroesbergen (74), een van de deelnemers. “Ik ga mee”, begint Joke haar verhaal, “omdat ik van fietsen houdt, bewegen belangrijk vindt en is het een gezellig en sociaal gebeuren met mooie routes die we een tijdje hebben moeten missen. Dit doe ik nu al zo’n 5 a 6 jaar samen met mijn man. Ik heb tot mijn vijftigste geturnd bij Sparta en nu sporten we zo’n tien jaar via Galm. Dat is een sportstimuleringsproject voor mensen vanaf 55 jaar die als groep recreatief willen sporten. En dat bevalt goed. Tijdens de gevarieerde sportlessen worden verschillende vormen van sport en spel aangeboden zoals balsporten, badminton en conditietraining. We worden ouder en dan is bewegen is de beste medicijn”, aldus Joke.

Fietsvoorbeeld

Eigenlijk kennen we Wim van voetbalclub Musketiers uit Elst waar hij vanaf 1967 tot 1980 in het eerste en tweede team voetbalde totdat hij begon te kwakkelen. Hij besloot tot een opmerkelijke sport-switch en werd lid van TTV die in 1973 werd opgericht. Met het fietsen steeg hij boven zijn kunnen uit en toerde naar landen als Polen, Tsjechië, Denemarken, Duitsland en België waar hij Luik-Bastenaken-Luik tot een goed einde wist te brengen. Zijn grote fietsvoorbeeld is Robert Gesink omdat het zo’n mooie en sterke fietser is. Voor de hand lig de vraag dan ook sinds wanneer hij fietst met senioren. Wim: “Er werd bij TTV al met senioren gefietst sinds 2000 door Theo Demoed en Anton Peters. Ik nam dat stokje hen over in 2012. Elke eerste of tweede woensdag van de maand trekken we erop uit met gemiddeld zo’n 25 á 30 deelnemers. De oudste is 83! In het begin fietste mijn vrouw ook mee. De meesten fietsen om vitaal te blijven, eenzaamheid tegen te gaan en niet onbelangrijk, de sociale contacten.’’

Niet klimmen

‘’Het mooie is dat je ze ziet genieten van de plekjes waar ze anders niet zo gauw komen en ze niet weten waar ze zijn. Verder genieten ze van de natuur en de gezellige sfeer onderling. Daar doe je het voor. Wat we mijden is klimmen. Geen Amerongse Berg, Grebbeberg of Paardenveld in Rhenen.

‘We houden het vlak en veilig door 12/13 km per uur te fietsen’


We houden het vlak en veilig door zo’n 12 á 13 kilometer per uur te fietsen met als onderbreking een horecastop.
De Heuvelrug mag dan gepromoot worden als ideaal fietsgebied, het fietspad naar Amerongen via Prattenburg is allerminst veilig met al z’n hobbels. Toch worden we telkens weer geraakt hoe mooi en bijzonder deze prachtige omgeving is”, zegt Wim. “Vijfennegentig procent heeft een E-bike”, gaat Wim verder die zelf ook over een E-bike beschikt door zijn twee kunstknieën.
“E-bikers hoeven nog geen helm te dragen, toch ben ik een voorstander. Er gebeuren nogal wat ongelukken mee terwijl een helm veel leed kan voorkomen zeker nu de druk op de soms te smalle fietspaden alleen maar toeneemt met de verschillende soorten fietsen.
Met name de grote groepen toerfietsers hebben geen goede naam. Wellicht hebben ze het over zichzelf afgeroepen. Los van de toerfietsers ervaar je tegenwoordig nogal eens korte lontjes in het verkeer. Gelukkig ben ik het met de senioren nog niet tegengekomen, is er ook nog respect te bespeuren bij veel weggebruikers”, aldus de oud vrachtwagen- en kolkenzuigerchauffeur.
Wat trappen jullie nou weg op zo’n woensdagmiddag? “Ongeveer 30 kilometer met een uitloop naar 35 kilometer. Bij pech kunnen we beschikken over mobiele fietsenmaker Johan Bleijenberg, een broer van Aart.’’

Voorwaarden

‘’De deelnemers rijden op eigen risico mee maar moeten wel een startkaart meenemen waarin ze akkoord gaan met de voorwaarden die erin gesteld zijn. Als ze een TTV-boekje hebben krijgen ze een stempel. Negentig procent van de deelnemers is vrouw waarvan er een zelfs uit Kesteren komt. Waarom zo weinig mannen meedoen vraag ik me nog steeds af”.
Nog even over TTV. Wim: “TTV is een club die zo’n 40 leden telt met als doel het bevorderen van het toerfietsen in Veenendaal en omgeving. Het is een bijzondere club in verschillende fietsdisciplines.’’
Op woensdag 4 augustus is er alweer de volgende ‘Fietsen met senioren’. Aanvang is 10.00 uur inclusief lunch (niet verplicht) vanaf clubhuis De Greb, Groeneveldselaan 3.

Informatie

‘’Ik zeg altijd: bij TTV maak je het mee. Of het nou is met het toeren twee keer per week of eens in de maand met de senioren, je voert onderweg gesprekken en komen er verhalen los die je normaal misschien niet zou hebben. Dat fietsen verbindt bewijst dat Iedereen voor elkaar klaar staat”, klinkt het stellig.
Samen met sponsor Toyota Van Gent gaat TTV in 2023 hun 50-jarig bestaan vieren.

toertochtveenendaal.nl

info@toertochtVeenendaal.nl

Wim Zittersteijn (76) in de huidige TTV outfit.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie