Thierry Haasbroek en Peter Schreuders van Stichting November 1981 geven de cheque aan Marijke en Esther van Manege zonder Drempels.
Thierry Haasbroek en Peter Schreuders van Stichting November 1981 geven de cheque aan Marijke en Esther van Manege zonder Drempels. Co Keulstra

Stichting November 1981 schenkt duizend euro voor paardenmassage

19 september 2022 om 07:20 Zorg

VEENENDAAL De Veenendaalse Stichting November 1981 heeft een cheque van duizend euro overhandigd aan Manege zonder Drempels in Bennekom. Diverse deelnemers uit Veenendaal worden met regelmaat naar Bennekom gereden voor een behandeling.

door Co Keulstra

,,Onze deelnemers zijn mensen met veelal een meervoudige beperking en zij moeten voorzichtig behandeld worden. Ongeveer 25 deelnemers uit Veenendaal worden met enige regelmaat door onze eigen bus naar Manege zonder Drempels in Bennekom gebracht voor een rondje huifbedrijden”, legt penningmeester Thierry Haasbroek van de stichting uit. ,,De mensen liggen dan op een bed in een soort huifkar en liggen op de ruggen van de paarden. Als die gaan lopen, worden de mensen min of meer gemasseerd door de paardenruggen. Wij hebben besloten on deze Veenendaalse mensen met een beperking te steunen met een bedrag van duizend euro. Dit om het gat op te vullen voor de kosten van deze ‘therapie’. Een rit kost normaal 45 euro, maar de manege rekent maar 13 euro. Zo komt dit bedrag weer ten goede aan onze mede-mensen.”

SPAARSALDO In de jaren zeventig ontstond in Veenendaal het gezinsvervangende huis LONAS (Laat Ons Niet Alleen Staan) waar kinderen met een beperking kwamen te wonen. Bij opname van nieuwe bewoners bleek dat bijna alle (ouders van) nieuwkomers in LONAS over een kleiner of groter spaarsaldo beschikten. In samenspraak met alle ouders, bewindvoerders, curatoren van de mensen met een beperking en de directeur van LONAS werd in 1981 besloten om de spaargelden in een stichting onder te brengen: de Stichting November 1981. Het idee was om met het rendement van dit geld, alle ‘gezinsleden’ van het tehuis te laten profiteren. Dit geld wordt nu aangewend om projecten voor mensen met een beperking in Veenendaal te ondersteunen.

ONTSPANNING Nu gaat dus duizend euro naar Manege zonder Drempels, waar ze uiteraard blij zijn met het mooie bedrag. Marijke vertelt over het huifbedrijden: ,,In diverse campagnes wordt gewezen op het belang van voldoende beweging voor een goede gezondheid. Maar hoe doe je dit als je zelf niet (veel) kunt bewegen? Door het huifbedrijden komen de rijders op een natuurlijke manier in beweging. De beweging van de paarden wordt via het doek overgedragen op de rijder. Met deze beweging en de warmte van de (twee) paarden ontspant het lichaam. We zien dit in het gezicht en bijvoorbeeld doordat vuistjes veranderen in open handen. Naast het plezier en ontspanning verbetert het huifbedrijden ook diverse lichaamsfuncties. Het is goed voor kinderen en volwassenen.”

De huifbedrijders worden niet alleen gemasseerd door de paardenruggen, maar ook hun fysieke problemen worden hierdoor minder. Met deze duizend euro kunnen ze bij de manege weer dertig ritten financieren. Manege zonder Drempels heeft overigens ook een dagopvang waar Reinaerde in Veenendaal dankbaar gebruik van maakt. Op de donderdag worden er dan mensen met een beperking naar de manege gebracht en weer opgehaald.

CHAUFFEURS Stichting november 1981 draait volledig op vrijwilligers, zowel bestuurlijk als op mensen die hand en spandiensten verrichten. Zo zijn er vrijwillige chauffeurs nodig om de bus te rijden. Peter Schreuders is bestuurslid, gaat over het vervoer en stuurt de vrijwilligers aan: ,,We hebben momenteel nog vijf chauffeurs van wie er twee maar mondjesmaat inzetbaar zijn. Graag zouden we in contact komen met mensen die af en toe eens een ritje met de bus willen maken. Meestal in Veenendaal, maar ook om mensen naar het ziekenhuis in Ede te brengen, naar Bennekom naar de manege of ergens anders heen als de mensen met een beperking op vakantie gaan. Wij zitten op ongeveer 150 ritten per week, daar zijn chauffeurs voor nodig die daarvan enkele ritten voor hun rekening nemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie