Amber Heijneman (tweede van links) op een congres van de Universiteit Leiden.
Amber Heijneman (tweede van links) op een congres van de Universiteit Leiden. Stefanie Uit den Boogaard

Gezond leven tegen diabetes: Veense (18) schudt de zorg wakker

8 juli 2022 om 07:29 Zorg

VEENENDAAL Uitsluitend medicatie helpt onvoldoende bij de behandeling van diabetes. Het aanmeten van een gezonde leefstijl blijkt een welkome aanvulling hierop te zijn. De Veenendaalse Amber Heijneman spreekt uit ervaring. Haar vwo-profielwerkstuk behandelt deze ‘herontdekking’. Over het belang ervan gaat ze in gesprek met studenten, zorgprofessionals en wetenschappers.

door Marco Diepeveen

Amber (18) heeft diabetes type 1. ,,Mijn bloedsuikerwaarden schoten alle kanten op, toen ik alleen insuline spoot. Totdat we de leefstijlmethode van de gerespecteerde Amerikaanse arts Richard Bernstein ontdekten. Hij propageert het eten van gezonde koolhydraatarme en eiwitrijke natuurvoeding in combinatie met de juiste medicatie."

Een ommekeer in haar klachten volgde. ,,Het stabiliseert de bloedsuikers. Mijn energieniveau is toegenomen, ik slaap beter, krijg meer zin in bewegen en voel me veel vitaler. Terwijl ik toch lekker en gevarieerd eet."

BUITEN BEELD Haar persoonlijke ervaringen vormden de aanleiding voor het profielwerkstuk. Amber ontdekte dat de huidige voedingsgewoonten niet helpen om gezonde voeding weer op het menu te krijgen. Fastfood en ander ultra bewerkt ongezond eten bevorderen obesitas, dat kan leiden tot (ernstige) diabetes. Koolhydraatrijk voedsel jaagt de bloedwaarden op. Studies wijzen uit dat hoe gezonder het lichaam is, hoe groter de kans is op succes in de bestrijding van diabetes. Aanvankelijk speelde leefstijlaanpassing wel een rol in de behandeling, totdat er effectieve medicatie verkrijgbaar werd en de nadruk daarop kwam te liggen. ,,Het zorgsysteem is inmiddels zo ingericht dat leefstijl buiten beeld is geraakt. Artsen zijn positief over de mogelijkheden. Maar er zijn allerlei knelpunten. Artsen zeggen tijd voor individuele begeleiding en expertise te missen en het netwerk voor doorverwijzing is onvoldoende in beeld. Ook zorgen protocollen voor belemmeringen." 

EIGEN INITIATIEF Dat betekent dat diabetespatiënten nu zelf het initiatief moeten nemen. ,,Maar dan moet er wel informatie over leefstijlbehandelmethoden beschikbaar zijn. Hiervoor is kennis over de effecten van voeding op de bloedsuikerwaarden essentieel. Dat vraagt om ondersteuning in gedragsverandering", zegt Amber. 

,,Qua opzet lijkt mijn werkstuk op een scriptie. Mijn grootste compliment was dat een hoogleraar mijn bevindingen uit de praktijk herkent. Ik hield een enquête onder 262 respondenten en ondervroeg zeven vakspecialisten. Van de geënquêteerden die een leefstijlaanpassing doorvoerden, stelt 80 procent dat de verandering voldoende effect had. Eenzelfde percentage wordt gemotiveerd door de behaalde resultaten." 

Amber is vrijwilliger bij Stichting Je Leefstijl als Medicijn, die het programma Diabetes 1 in Eigen Hand ontwikkelde. ,,Ik mocht een presentatie geven op een wetenschapscongres van de Universiteit Leiden. Daarnaast geef ik lezingen op diverse hogescholen." 

Kijk voor meer informatie op www.jeleefstijlalsmedicijn.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie