Cuneratoren Rhenen
Cuneratoren Rhenen Foto: Martijn Clemenkowff

Rhenen kiest voor versterking veerkracht tegen corona

19 januari 2022 om 18:37 Zorg

RHENEN De coronacrisis heeft de hele samenleving van de gemeente Rhenen geraakt: er was ziekte of verlies van naasten. Er was (en is) baan- en inkomensonzekerheid, er was eenzaamheid. Voor veel jongeren is het leven ‘stilgezet’. Het Rijk stelt nu ongeveer 344.500 euro aan Rhenen beschikbaar voor de aanpak van de gevolgen van corona in Rhenen. 

door Sander van Opstal

Dit bedrag is extra naast de bestaande regelingen als het gemeentefonds en de TOZO. De gemeente heeft een actieplan ontwikkeld voor de aanpak van de gevolgen van corona in Rhenen. In dit plan wil de gemeente een stap verder gaan dan alleen werken aan het herstel van de samenleving. De activiteiten zijn bedoeld om de veerkracht van individuen, organisaties en de gehele gemeenschap tegen de impact van corona op hun bestaan te versterken. Zo dat de samenleving versterkt uit de crisis kan komen en een volgende crisis beter kan doorstaan. Het actieplan voor de aanpak van de gevolgen van corona kreeg de naam: Impuls (post-)Covid19.

MOGELIJKHEDEN Wethouder Jolanda de Heer schetst het proces voor de aanpak van de besteding van de middelen. ,,Dit actieplan Covid is in overleg met burgers en maatschappelijke partijen tot stand gekomen. Er wordt straks een breed scala aan activiteiten ondersteund. Het actieplan Covid is een paraplu-plan voor allerlei verschillende acties op het gebied van preventie, jongeren, economie, arbeidsmarkt, armoede, en welzijn. Er wordt gewerkt vanuit het perspectief en de mogelijkheden van de inwoner zelf. Ook wordt aangesloten op bestaand beleid (zoals de WMO).” 

THEMA’S ,,Om de meest noodzakelijke probleemvelden en de meest effectieve acties te selecteren heeft de gemeente heeft zich laten voeden door personen en groeperingen die actief zijn in Rhenen”, vervolgt de wethouder. ,,In dat proces zijn de volgende prioritaire thema’s geselecteerd: Gezondheid en zorg; Werk, Inkomen en de lokale economie; Jeugd; Sociale initiatieven en verenigingsleven; en Wonen & leefbaarheid. De gemeente zet in op het versterken van de veerkracht van mensen bij het aanpakken van corona- problemen. Uitgangspunt is dat mensen zelf de problemen aanpakken en een actieve rol spelen bij het door de coronacrisis heen ‘groeien’. Voor groepen die extra steun nodig hebben, springen we bij met raad en daad.”

ACTIVITEITEN Om wat voor soort acties gaat het? ,,Hierbij kan je denken aan het organiseren van bewegingsactiviteiten voor ouderen (in samenwerking met De Tollekamp), aan sportprojecten voor jongeren (16-30 jaar) die door omstandigheden geen werk of opleiding hebben, aan het financieel ondersteunen van sociale initiatieven op het gebied van sport of cultuur, aan het ondersteunen van inwoners of ondernemers met geldzorgen als gevolg van corona, of aan projecten op het gebied van recreëren in de eigen woonomgeving. Een aantal mogelijke acties zal de komende tijd nog verder uitgewerkt worden. Ook dat doen we in samenspraak met inwoners van Rhenen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie