Afbeelding
Aart Aalbers

Gemeente blijft inzetten op concentreren van winkels in Veenendaal

· leestijd 1 minuut Winkels

VEENENDAAL Winkels zullen ook de komende jaren steeds meer hun plek gaan krijgen in winkelcentra en op PDV-locaties voor bijvoorbeeld bouwmarkten en meubelzaken. De gemeenteraad heeft gekeken naar dit geactualiseerde beleid en de meerderheid gaf aan hier mee in te kunnen stemmen.

door Peter Kuijpers

De VVD ziet een realistische visie met een toekomstbestendige kwalitatief goede detailhandelsstructuur. Peter van Yren denkt dat er af en toe lastige keuzes nodig zijn en ergens een winkel kan verdwijnen. Maar dat Veenendaal met haar detailhandelsbeleid een goede balans heeft. Ook Jan Snoei (SGP) ziet dat Veenendaal een vitale binnenstad heeft, een mooie winkelstad. Wel wilde hij weten of de buurtwinkelcentra voldoende geborgd zijn. Voor Robin Palma (D66) zijn de winkels in de aanloopstraten belangrijk. Deze maken de stad levendig en D66 blijft wel kijken hoe de gemeente de komende jaren het centrum aantrekkelijk houdt.

VERANDEREN De SP kan instemmen met de geactualiseerde visie, maar schrok wel dat bezoekers geen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Hier wil Sietse van der Bij toch nog wel een actie op zien. Voor Roelof Mulder van de ChristenUnie was het met name de vraag hoe de inwoners kijken naar deze veranderingen. ,,Het gaat in de toekomst veranderen waar ze hun boodschappen halen, hun broodje, kropje sla, de dagelijkse dingen. Op termijn gaan deze zaken toch waarschijnlijk verdwijnen uit onze aanloopstraten en geconcentreerd worden in onze winkelcentra.’’ Het college ziet dit wel als noodzaak om winkeliers een boterham te kunnen laten verdienen. Want nu zijn er te veel winkels op basis van de bestedingen van bezoekers en inwoners.

RICHTING Wethouder Marco Verloop denkt dat zowel de winkeliers als de inwoners van Veenendaal al bekend zijn met het beleid dat de gemeente reeds voert op detailhandel. Een concentratie van winkels in een buurt of het koopcentrum en de PDV-locaties. Er heeft een inwonersparticipatie plaatsgevonden, maar er is geen beeld ontstaan dat de richting op dit beleid anders moet. ,,Het is natuurlijk niet zo dat we winkeliers aan het uitjagen zijn, omdat het niet in het beleid past. We groeien er met elkaar naar toe’’, meent Verloop. Hij ziet in de visie enkel een richting waar Veenendaal naartoe wil. Zo kunnen er bijvoorbeeld nog winkels komen in Het Ambacht met de ontwikkeling van honderden tot duizenden woningen. Maar deze beslissing moet de gemeente nog maken.

VERSTERKEN Bij een enquête naar het koopgedrag van Veenendalers doet maar vijf procent aankopen buiten de winkelcentra. Met de actualisatie van het detailhandelsbeleid blijft Veenendaal inzetten op de concentratie van winkels. Deze kunnen elkaar dan ook versterken in een winkelcentra. Bij leegstand buiten deze locaties zoekt de gemeente samen met eigenaren naar mogelijkheden om op vrijwillige basis te transformeren naar andere functies. De wethouder geeft aan dat de gemeente hiermee actief helpt en daar een budget voor beschikbaar heeft. Ook Winkelstad Veenendaal wil met concentratie van winkels het ondernemerschap versterken op plekken waar ruimte is om dat goed tot zijn recht te laten komen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 22 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46