Op de foto van links naar rechts: Elly van Stempvoort, Ploni Sennef, Corrie Boon, Hannie van de Kraats
Op de foto van links naar rechts: Elly van Stempvoort, Ploni Sennef, Corrie Boon, Hannie van de Kraats Rick Praamstra

Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop

· leestijd 2 minuten Winkels

VEENENDAAL Nog een paar dagen kunnen klanten van de Snuffelshop koopjes scoren. Op 3 december sluit een van de eerste kringloopwinkels in Veenendaal haar deuren. Vrijwilligers Corrie Boon (71) en Hannie van de Kraats (75) willen daar nog niet teveel over nadenken.

Op een dag in 1984 werd er bij Hannie aangebeld. Of ze mee wilde doen met de Snuffelshop. DeWesterkerk aan de Goudvink stond er net en er was geld nodig voor de keuken. De actie heette ‘West doet zijn best’ en het behelsde de verkoop van tweedehands spulletjes vanuit een ruimte dichtbij de kerk (waar nu de Zeeman Ellekoot huist). De familie Lambers en later de familie Karsen waren de aanjagers van de kringloopwinkel.

STEUN De actie bleek een succes en de snuffelshop bleef bestaan. Bijna veertig jaar later is Hannie er nog steeds vrijwilliger. ,,Ik heb het altijd zó leuk gevonden. Ik wil gewoon helpen. Ik maak ook van oude stoflapjes schorten die we dan weer verkopen. Ik heb het ook kunnen volhouden, omdat ik altijd gesteund ben door mijn gezin.”

KNIEPROBLEMEN Corrie werkt al dertig jaar bij de Snuffelshop, net als veel andere vrijwilligers van de kringloopwinkel. Totaal werken er zo’n veertig vrijwilligers. ,,Ik vind dit werk super leuk en geniet er elke keer weer van. Ik ben er eens een paar maanden uit geweest wegens knieproblemen en ik vond het bijna erger dat ik er niet kon werken, dan dat ik last van mijn knie had.”

Wij hebben misschien niet de netste kringloopwinkel van Veenendaal, maar dat heeft juist zijn charmeKNOOP DOORHAKKEN Met aftrek van vaste lasten en kosten gaan alle opbrengsten van de Snuffelshop naar (christelijke) goede doelen. Veel organisaties hebben daar in de loop de jaren van geprofiteerd, maar de opbrengsten daalden steeds verder doordat er inmiddels veel meer kringloopwinkels in Veenendaal zijn. Het is één van de redenen om na bijna veertig jaar afscheid te nemen van de kringloopwinkel aan de Patrimoniumlaan. Ook stijgen de kosten en is het steeds lastiger om jongere vrijwilligers te vinden. Er is veel en lang over vergaderd, maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt.

PRAATJE De Snuffelshop heeft veel vaste klanten die elke week komen ‘snuffelen’. Zij vinden het erg jammer dat de winkel gaat sluiten, vertelt Corrie. ,,Dit is een heel gezellige winkel. Wij hebben misschien niet de netste kringloopwinkel van Veenendaal, het is een beetje rommelig. Maar dat heeft juist zijn charme; klanten vinden het fijn om hier te komen en in de tafel te graaien om te kijken of er iets leuks tussen zit. Ze komen hier niet alleen voor goedkope spulletjes, maar ook voor een praatje.”

IN EEN GAT VALLEN De vrijwilligers begrijpen het besluit om te stoppen met de winkel, maar na zoveel jaar is de Snuffelshop een deel van hun leven geworden. ,,Ik ga het missen”, zegt Hannie. “Ik wil er liever nog niet teveel over nadenken dat de winkel stopt.” Corrie: ,,Ik zal wel even in een gat vallen. Ik heb dit met zoveel dankbaarheid, liefde en plezier gedaan.”

De Snuffelshop is van woensdag tot en met vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur open en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tot de sluiting zijn de spullen nog extra voordelig geprijsd.

door Rick Praamstra

Zaterdag werd de Snuffelshop na 40 jaar definitief gesloten.
Zaterdag rekende de allerlaatste klant zijn aankoop af.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 1 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 6 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 9 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 21 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' gisteren
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV gisteren
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46