Afbeelding
Pixabay

Schiphol begint al in Rhenen bij nieuwe aanvliegroute

23 november 2022 om 14:09 Verkeer en vervoer

RHENEN Minister Harbers (infrastructuur) stuurde vorige maand een plan voor de herindeling van het Nederlandse luchtruim naar de Tweede Kamer. Hierin staat dat er, naast de huidige drie aanvliegroutes voor het landen van vliegtuigen op Schiphol, een nieuwe aanvliegroute komt. Deze gaat over het zuidwesten van Gelderland en het zuidoosten van de provincie Utrecht, waaronder Rhenen en de regio. Hier worden jaarlijks ten minste 42.000 inkomende vluchten ‘verwerkt’.

door Sander van Opstal

Deze landende vliegtuigen zijn dan gedaald tot circa 2100 meter. Volgens Han van Staveren van de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen zal er vaak nog lager gevlogen worden en wordt er aanzienlijke geluidsoverlast (60-70 db) voorspeld.

EXTRA GELUIDSOVERLAST Daarbij komt dat inkomende vliegtuigen soms in een parkeerbaan moeten gaan vliegen omdat er even geen landingsmogelijkheden op Schiphol zijn. Zo’n parkeerbaan op 2000 meter hoogte brengt nog extra geluidsoverlast met zich mee. Hij zegt: ,,Hiermee komt de dagelijkse geluidsoverlast die inwoners in de omgeving van Leiden, Almere, Rotterdam of Amsterdam ervaren, ook naar Rhenen, en de regio en wordt hiermee een onderdeel van de Randstad. En het vreemde is dat er geen enkele mogelijkheid is voor inspraak door de inwoners. De Luchtverkeerswet voorziet daar niet in, dus dan hoeft dat kennelijk ook niet.” 

Het vreemde is dat er geen enkele mogelijkheid is voor inspraak door de inwoners.

NATURA 2000 Vliegtuigen stoten daarnaast veel stikstof uit. ,,Een groot deel van de Veluwe is Natura 2000-gebied en stikstofgevoelig. Volgens de MER-commissie zouden sommige delen van de laagvliegroute daarom onhaalbaar zijn. Daarom zou het kunnen gebeuren dat de route wat opgeschoven wordt, weg van de Veluwe en daarmee richting Rhenen.”

‘VREEMDE ZAAK’ Op donderdag 17 november is er voor Gelderse gemeenteraadsleden en provinciale statenleden een informatiebijeenkomst in Apeldoorn geweest. De bijeenkomst was bedoeld als een gelegenheid om van gedachten te wisselen. Inwoners of actiegroepen waren niet welkom. Van Staveren: ,,Het blijft een vreemde zaak dat over zoiets belangrijks voor omwonenden bijna geen gelegenheid is voor inspraak. Zoiets kan je een democratisch tekort noemen.”

Van Staveren raadt inwoners en gemeenteraadsleden aan om in beweging te komen. ,,Een mogelijkheid hiertoe is bezwaren en bedenkingen door te geven aan leden van politieke partijen zoals Statenleden en leden van de Tweede Kamer”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie