Afbeelding
Pixabay

Nieuwe gratis en bewaakte fietsenstalling aan de Brouwersgracht

24 juni 2022 om 09:00 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Je fiets of e-bike veilig stallen midden in de binnenstad, zonder dat dit overlast geeft. Het college gaat een pand naast het Stadsstrand huren, tegenover de Hoogvliet, waar bezoekers van het centrum hun tweewieler gratis kunnen gaan neerzetten.

door Peter Kuijpers

,,We hebben al een heel aantal fietsenstallingen in het koopcentrum. Er zijn veel reguliere fietsers, maar tevens mensen met een e-bike die naar Veenendaal komen. Met deze stalling nemen de plekken om deze bewaakt neer te zetten toe, vooral ook makkelijk voor mensen die een kostbare e-bike rijden’’, meent wethouder Dylan Lochtenberg. ,,Ons mooie centrum is een feestje om te bezoeken. En we zien ook graag de klanten en bezoekers van de horeca en culturele instellingen. Op bepaalde plekken ervaren we nu echter dat er hinder ontstaat door fietsen die er staan.’’ Veenendaal ziet de toename van hinder door geparkeerde fietsen door de verdergaande ontwikkeling van de binnenstad en de afronding van het project Brouwerspoort. 

HINDER ,,Winkels zijn minder goed te bereiken en sommige doorgangen zijn niet goed bereikbaar voor hulpdiensten. De afgelopen periode zijn er op diverse plekken in het centrum reeds maatregelen getroffen om het fietsparkeren in betere banen te leiden. De meeste problemen doen zich op dit moment voor rondom de Brouwersgracht en Helling. En dan specifiek in de omgeving Hoogvliet, Action en nieuw te realiseren entree Corridor”, aldus de gemeente. 

Zij verwacht op dit deel van de Brouwersgracht in de toekomst nog meer geparkeerde fietsen en hoopt met deze bewaakte overdekte fietsenstalling de bestaande overlast te beperken en grotere overlast te voorkomen.

AANTREKKELIJK ,,Wij kiezen er daarom voor deze bezoekers de gelegenheid te bieden nu ook in het centrum, aan de Brouwersgracht 249, de fiets in een bewaakte stalling te laten parkeren. Na de zomer gaan we starten met de verbouwing en we hopen deze dan in november in gebruik te nemen. Niet alleen voor mensen die met de auto naar het koopcentrum komen, hebben we mooie voorzieningen. Ook bezoekers die op de fiets komen, kunnen hun rijwiel veilig stallen. En daarmee houden we tevens het centrum aantrekkelijk,’’ vervolgt de wethouder. 

Veenendaal zal het pand voor de fietsenstalling nu voor een periode van vijf jaar huren. Graag ziet de wethouder hier ook een fietsreparatiepunt van de grond komen, maar dit is nog niet gelukt.

STIMULEREN Voor de huur en de inventaris trekt het college 78.000 euro per jaar uit. Het voorbereiden en de eenmalige kosten komen op 211.805 euro. ,,Het geld voor fietsenstallingen in het centrum is eerder al gereserveerd in het Parkeerbeleid’’, vertelt Lochtenberg. Vooruitlopend op de vaststelling van de bestuursrapportage door de raad, wordt de inventaris aangeschaft. Er zit een forse levertijd op fietsenrekken. Door de inventaris nu vast aan te schaffen wil Veenendaal de nieuwe fietsenstalling zo snel als mogelijk in gebruik gaan nemen. De gemeente gaat dit dan breeduit communiceren om mensen te stimuleren niet langer de fiets voor de winkels te zetten, maar de stalling te gebruiken.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie