Afbeelding
Pixabay

Celstraf geëist voor man die bedrijfsleider van Veenendaals café tegen het hoofd schopte

25 mei 2023 om 07:16 Rechtbank Tips van de redactie

VEENENDAAL Door de bedrijfsleider van een Veenendaals café tegen het hoofd te schoppen ‘alsof hij een penalty nam’, heeft een 28-jarige Veenendaler willens en wetens het risico aanvaard dat de man zou kunnen overlijden. Dat betoogde de officier van justitie woensdag in de Utrechtse rechtszaal. Wegens poging tot doodslag eiste hij 10 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, tegen de verdachte.

De vechtsportbeoefenaar schopte de bedrijfsleider van een café aan de Tuinstraat in de vroege ochtend van 22 oktober tegen het hoofd terwijl de man na een vechtpartij met de verdachte en twee andere mannen bewusteloos op straat lag. ,,Ik moet er elke dag aan denken, aan die trap”, vertelde het slachtoffer. Fysiek en psychisch heeft hij er nog steeds last van en hij kan ook nog niet volledig werken. Hij vordert ruim 10.000 euro schadevergoeding van de Veenendaler.

NIET GOED TE PRATEN ,,Ik vind het heel ernstig, het is niet goed te praten”, betuigde de verdachte spijt over wat hij had gedaan, maar hij verweet de bedrijfsleider ook dat die er ‘onnodig’ en ‘op een intimiderende manier’ bij was gaan staan terwijl hij met de café-eigenaar in gesprek was. Die had de verdachte aangesproken omdat hij dronken luidkeels op straat op het café stond af te geven. Hij zou enkele weken eerder onterecht door de bedrijfsleider uit het café zou zijn gezet.

Hoewel op bewakingsbeelden van de vechtpartij niet te zien is wie begon, was het volgens de Veenendaler de bedrijfsleider geweest die de eerste klap had uitgedeeld. Dat vertelde later ook een anonieme getuige in een telefoontje naar de politie, maar volgens de eigenaar en een andere medewerker van het café had de verdachte als eerste geslagen.

Terwijl ze in gevecht waren, begonnen ook twee omstanders de bedrijfsleider te slaan en te schoppen. Na een klap van een van deze mannen, viel de barmedewerker bewusteloos op de grond, waarna de Veenendaler hem vervolgens tegen diens achterhoofd schopte. ,,Ik kan het niet plaatsen, ik denk dat het een gevoel van heel erg onrecht was. Ik was ook heel erg dronken”, kon de Veenendaler in de rechtszaal niet verklaren waarom hij dat had gedaan. De man gaf zijn dronkenschap ook de schuld van het feit dat de man tegen zijn hoofd had geraakt. ,,In mijn belevenis wilde ik tegen zijn rug trappen”, aldus de verdachte.

NIEUWE AANVAL Volgens de man had hij zelfs nog even geprobeerd om de bedrijfsleider te beschermen tegen de twee omstanders die hem te lijf gingen, maar volgens de officier van justitie bleek het tegendeel uit de camerabeelden. De Veenendaler had zich heel kort aan het gevecht onttrokken, maar had daarna gelijk weer een klap uitgedeeld aan het slachtoffer. ,,Dat is geen bescherming, dat is gewoon een nieuwe aanval”, meende de aanklager.

,,Een getrainde vechtsporter neemt een penalty tegen het hoofd, ik kan het niet anders omschrijven”, meende de aanklager dat de verdachte het risico voor lief had genomen dat het slachtoffer door de trap zou kunnen overlijden. Wel hield hij er in zijn eis rekening mee dat de man door een gedragsdeskundige verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. De man zou onder meer een ontwikkelingsstoornis hebben en zwakbegaafd zijn.

Omdat de deskundige en de reclassering de kans op nieuwe geweldsincidenten zonder hulp en begeleiding gemiddeld tot hoog achten, eiste de officier van justitie als bijzondere voorwaarde dat de man onder meer meewerkt aan ambulante behandeling. Ook zijn raadsvrouw – die alleen poging tot zware mishandeling bewezen achtte - meende dat haar cliënt ‘echt hulp’ nodig heeft voor zijn problematiek. Ze vroeg de rechtbank om de Veenendaler daarom niet terug te sturen naar de gevangenis. De man zat na zijn aanhouding 44 dagen in voorarrest.

De rechtbank doet op 7 juni uitspraak. De twee andere geweldplegers moeten zich volgens de officier van justitie op een later moment bij de rechter verantwoorden voor hun aandeel. (JPU)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie