Afbeelding
Pixabay

Vragen over achterstallig groenonderhoud

25 september 2023 om 09:00 Politiek

VEENENDAAL Het overweldigende groen is geen achterstallig onderhoud. De SGP kreeg hier verschillende klachten over en had schriftelijke vragen gesteld. Het gaat volgens het college om groeipieken in de groenvakken door de gunstige weersomstandigheden van het seizoen.

‘Veenendaal kent mooie stukken openbaar groen. Vooropgesteld waardeert de SGP-fractie de inzet van iedereen die dit netjes onderhoudt. Tegelijkertijd constateren we echter ook dat er op het moment erg veel achterstallig onderhoud is. Ook ontvangen we in toenemende mate klachten van inwoners hierover. Veel groenvakken op veel plekken in Veenendaal voldoen lang niet aan het gewenste onderhoudsniveau A of B. Zoals afgesproken in het Omgevingsprogramma Openbare Ruimte 2022-2025 en als kaders overgenomen in het raadsakkoord 2022-2026’, stelt Jelle Hooijer, namens de SGP-fractie.

BELEVING

De partij wilde van burgemeester en wethouders weten hoe het nu met het niveau is gesteld en of de gemeente ook klachten heeft ontvangen. ‘Gedurende deze zomer was er een periode sprake van veel onkruidgroei vanwege de zeer gunstige weersomstandigheden. Deze groeipieken komen jaarlijks terug. Na de groeipiek wordt het niveau weer zo spoedig mogelijk hersteld. De conclusie is dat de kwaliteitsscore in deze periode voldoen aan een B-kwaliteit’, meent het college. Zij maakt dit op uit een rapport van een externe partij. Het onkruid is veel geweest en dat geeft een fors verschil in de beleving van het onderhoud.

‘De gemeente heeft een vergelijkbaar aantal meldingen over groenonderhoud ontvangen als in voorgaande jaren. In het groeiseizoen betreft dit tussen de 50 en 75 meldingen per week. Dit is jaarlijks terugkerend en de gemeente Veenendaal is hierin niet uniek. Dit hoort bij de dynamiek van levend groen. Meldingen over groenonderhoud worden binnen twee weken afgehandeld, uitzonderingen nagelaten’, vervolgt het college. De SGP wilde verder weten of het onderhoud van het groen in Veenendaal snel weer op het gewenste niveau zal zijn. Maar daarnaast was zij tevens benieuwd naar de kosten voor het ‘achterstallig onderhoud’.

GROEIPIEKEN

Veenendaal huurt tijdens het groeiseizoen drie extra flexibele onderhoudsploegen in. ‘Daarnaast worden er extra medewerkers ingehuurd via een sociale werkvoorziener. Echter tijdens groeipieken is het ook voor deze partijen heel moeilijk om aan personeel te komen. Het herstellen van het gewenste beeldkwaliteitsniveau neemt enkele weken in beslag en is afhankelijk van de beschikbaarheid van personeel. De extra inzet die nodig is, is begroot. Er is geen sprake van een structureel probleem’, besluit het college. Veenendaal ziet groeipieken jaarlijks terugkomen en deze zijn niet te voorkomen. Daarom is daar in de kosten al rekening mee gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie