Afbeelding
Joop Touw / BDU

D66 stelt vragen over vlaggenprotocol Veenendaal: waarom zaterdag geen regenboogvlag?

18 april 2023 om 07:35 Politiek

VEENENDAAL Als het aan D66 had gelegen, zou het gemeentehuis afgelopen zaterdag de regenboogvlag hebben uitgehangen, maar doordat de agenda van de raadscommissie van donderdag te ver uitliep, kreeg de partij niet de kans voor het verzoek. Navraag bij burgemeester Kats leerde dat het sowieso niet zou zijn gebeurd, omdat Veenendaal zich houdt aan het vlaggenprotocol. 

Raadslid Dennis Weijers kon daar echter niet een belemmering vinden en de vlag hing wel uit bij andere gemeentes en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,  dus wilde hij graag weten of het college simpelweg een andere interpretatie had of dat het een politieke keuze was.

JAMMER

De partij had graag gezien dat de gemeente met het uithangen van de vlag een steunbetuiging had gedaan aan de slachtoffers van de recente geweldsincidenten tegen de LHBTI-gemeenschap. Want ook in Veenendaal komt straatintimidatie en geweld voor. Dat Veenendaal de regenboogvlag niet uithangt, vindt de partij jammer, omdat andere gemeentes het wel hebben gedaan en het een mooie kans zou zijn geweest om een statement te maken. 

VLAGGENPROTOCOL

In het zogeheten vlaggenprotocol staat wanneer rijksgebouwen de vlag uit mogen hangen. Volgens burgemeester Kats, die benadrukte namens het hele college te spreken, is in Veenendaal ooit de afspraak gemaakt om het vlaggenprotocol vanuit het rijk te volgen voor wat betreft de dagen waarop de vlag wordt uitgehangen. Elke gemeente is daarin autonoom en de gemeente maakt dus inderdaad deze politieke afweging. Daardoor hoeft ook niet per aanvraag te worden beslist welke vlag wanneer wordt opgehangen en wie dat zou moeten bepalen. 

Enige uitzondering is de Coming Out Day, waarop door een aangenomen motie wel de regenboogvlag wordt uitgehangen. Op advies van het rijk hing de gemeente wel de vlag halfstok bij de aardbeving in Syrië en Turkije en ook daarmee volgde de gemeente landelijk beleid. Kats voegde daar wel aan toe dat het puur een technische uitleg van het gebruik van vlaggen is. Vooropgesteld was natuurlijk dat het college homofoob geweld ook afschuwelijk vond en ten zeerste afkeurde.

STEUNBETUIGING

D66 vindt alsnog dat de gemeente bij een humanitaire ramp of gericht geweld tegen een bevolkingsgroep wel een steunbetuiging kan doen en wil kijken of de partij iets in het vlaggenbeleid van de gemeente kan veranderen om daar ruimte voor te geven.

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie