Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Veense raad gaat deze week met inwoners in gesprek

25 april 2022 om 12:03 Politiek

VEENENDAAL De trouwe lezer zal het woord de laatste tijd meer dan eens voorbij hebben zien komen: participatie. Vaak betekent het dat de burger zijn goed- of afkeuring mag laten blijken bij al in ontwikkeling zijnde plannen. En de verkiezingen leken een eenmalige kans om uw stem te laten horen en dat was het dan weer voor vier jaar. ,,Maar op 27, 29 en 30 april krijgt u de kans om te vertellen wat ú nu eigenlijk belangrijk vindt. Wat vindt u van uw wijk? Wat zou er anders of beter kunnen?”

door Arjan van den Berg

Dat zegt Martijn Beek, die de afgelopen raadsperiode wethouder was en als lijsttrekker van ProVeenendaal de verkiezingen won. Wie op ProVeenendaal heeft gestemd, weet dat de partij altijd al graag naar inwoners luisterde. Maar het is niet omdat die partij een flinke winst heeft geboekt, dat participatie nu opeens een rol speelt in het formatieproces van een nieuw college. Al eerder heeft de raad de visie op participatie vastgesteld. ,,Bij de formatiegesprekken gaven alle partijen aan het belangrijk te vinden om de inwoner meer te betrekken bij de politiek en dit te doen als er nog niets op papier staat.”

,,De planning is om na april te kijken wat er is opgehaald bij de burger”, vertelt Martijn Beek. ,,Om vervolgens in de raad verder te kijken naar het vervolg van dit spannende proces.” Er komt straks geen dichtgetimmerd akkoord. Dat betekent dat niet alle neuzen dezelfde kant op hoeven te staan en dat er naast hoofdlijnen over thema’s als wonen, duurzaamheid, zorg en welzijn veel ruimte is voor discussies, scherpe debatten en goede gesprekken.

Bij de onderwerpen die nog niet beklonken zijn, moet een partij met goede argumenten komen en een meerderheid hebben om een voorstel er doorheen te krijgen en dan kan een kleine fractie maar zo een sleutelrol spelen. Daarbij wil elke partij met de burger in gesprek blijven om hun belangen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de raad. Onlangs was het al de beurt aan maatschappelijke organisaties om hun stem te laten horen. De kunst is om ook dat lijntje te houden en die organisaties ook weer enthousiast te hebben als er een onderwerp op de agenda komt dat hen aangaat.

,,Onderwerpen die ú aankaart, kunnen ook een rol blijven spelen. Misschien wordt er niet meteen iets mee gedaan, maar uw thema kan maar zo op de agenda staan van een gemeenteraadsvergadering.” Daar kan publiek na het verdwijnen van de coronamaatregelen gewoon op de publieke tribune bij zijn.

De vergaderingen zijn dankzij een voorzitter met een gevoel voor timing van humor, scherpe debaters en bevlogen inhoudelijke sprekers wellicht niet zo droog als u denkt. ,,Kom, laat uw stem horen, ga het zien en doe gewoon mee met de nieuwe weg die de Veense politiek met u in wil slaan”, besluit Beek.

Gespreksmomenten die de gemeente heeft ingepland:

Woensdag 27 april (Koningsdag)
Centrum, t.h.v. Van Haren Schoenen
11.00 - 13.00 uur

Vrijdag 29 april
Winkelcentrum Ronde Erf
10.00 - 13.00 uur

Jumbo PWA-park
13.00 - 16.00 uur

Winkelcentrum Paddestoelenlaan
10.00 - 13.00 uur

Markt bij Bruïneplein
13.00 - 16.00 uur

Zaterdag 30 april
Winkelcentrum Veenendaal-Oost 
10.00 - 13.00 uur 

Winkelcentrum Ellekoot
10.00 - 13.00 uur

Centrum, t.h.v. Van Haren Schoenen
10.00 - 13.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie