Een bewoner naast de Groene Grens in Veenendaal vindt dat zijn vrije uitzicht te veel dichtgroeit.
Een bewoner naast de Groene Grens in Veenendaal vindt dat zijn vrije uitzicht te veel dichtgroeit. Peter Kuijpers

Gemeente is niet van plan meer te snoeien na klacht van bewoner

3 december 2021 om 08:50 Politiek

VEENENDAAL De gemeente gaat geen houtsingel en elzen kappen voor een bewoner naast de Groene Grens. De bewoner heeft problemen met het beheerplan van de natuur en vindt dat de gemeente Veenendaal meer vrij zicht moet geven. Eén van de eigenschappen van het gekochte perceel was voor hem een vrij uitzicht op het natuurgebied.

door Peter Kuijpers

,,Deze meneer had een woning gekocht en in de koopovereenkomst staat een groengarantie. Dit betekent dat in de toekomst hij een garantie heeft dat de Groene Grens als natuurgebied ingericht blijft’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. De bewoner heeft aangegeven dat er de eerste jaren een vrij uitzicht was, maar dat een houtopslag was gegroeid die het zicht op het natuurgebied voor een zeer groot deel belemmert. Hij vindt dat daarmee de eigenschap van het vrij zicht, dat hij mocht verwachten, niet langer aanwezig is. En dat de gemeente Veenendaal de verplichting hiertoe niet nakomt. 

Het natuurlijk gegroeid elzenbos is niet wat de bewoner had verwacht en hij vindt dat de gemeente de Groene Grens in een bos laat veranderen. Ook beroept hij zich op een verkoopbrochure waarin een ‘weids’ en ‘vrij uitzicht’ met ‘vergezichten’ op het natuurgebied staan beschreven.

DOORKIJK ,,Dit is vertaald naar een vrij-uitzicht-garantie. De bewoner wil dat de gemeente de houtsingel in zijn geheel verwijdert. Eerder hebben we deze al voor een deel weggehaald, maar we zijn niet van plan alles te verwijderen’’, aldus de wethouder. De ontstane houtwal is voor de bewoners een doorn in het oog. De gemeente laat echter weten dat zij werkt met een beheerplan. Hierin zit dan weer een discussie over de doorkijk bij een struweel, struiken met af en toe een boom, en een houtsingel waarin meer bomen staan. 

Gemeente Veenendaal laat weten dat het een aaneenschakeling is van kleine landschapselementen van zowel singels, bosjes, struwelen en poelen. Voor een groot deel meent zij aan de wensen van de bewoners tegemoet gekomen te zijn door delen over een aanzienlijke breedte van het perceel jaarlijks terug te snoeien.

NATUURGEBIED De verkoopbrochure die de bewoner aanhaalt, maakt volgens de gemeente geen onderdeel uit van de verkoopovereenkomst. Wel dat de komende vijftig jaar de Groene Grens een natuurgebied zal blijven. Daarbij is dus sprake van een gegarandeerd uitzicht op een natuurgebied en niet op een vrij uitzicht. Het beheerplan had de gemeente ook al vastgesteld, voordat de mensen de woning grenzend aan de Groene Grens hebben gekocht. Hierin staat aangegeven dat de bosschages kunnen bestaan uit een houtsingel of struweel. De gemeente ziet geen aanleiding zich te laten sommeren om verder in te grijpen in de natuurlijke begroeiing dan zij tot nu hebben gedaan.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie