Op de stelling 'Jeugdzorg terug naar het Rijk?' antwoordde wethouder Lochtenberg dat hij dit geen goed idee vindt. (Foto: Eigen foto)
Op de stelling 'Jeugdzorg terug naar het Rijk?' antwoordde wethouder Lochtenberg dat hij dit geen goed idee vindt. (Foto: Eigen foto)

Debat in ‘Onder Ons’: ‘CJG mag niemand meer uit huis plaatsen’

28 mei 2019 om 17:46 Politiek

Tijdens de bijeenkomst van de Veenendaalse PvdA, die vorige week maandag plaatsvond in ‘Onder Ons’, kwam aan de hand van stellingen op het gebied van het Sociaal Domein, zoals Jeugdzorg, WMO, Participatie en Welzijn een goede discussie op gang onder leiding van Rijn Bijkerk.

Veenendaal - Een meerderheid van de aanwezigen was van mening dat het CJG niemand meer uit huis moet plaatsen. Dat dit ook juridisch niet kan. Daarnaast vond men ook dat de gemeente ‘minder scherp aan de poort’ zou moeten zijn. Meer aandacht voor de belevingswereld én inzetten op betere samenwerking van de verschillende instanties zou beter werken. Nu zijn er nog steeds teveel hulpverleners met een dossier bezig.

Indruk

Daarnaast vond de zaal dat meer aandacht voor ouderen én mensen met beperking zou moeten zijn. Het verhaal van een aanwezige die in een andere gemeente gebruik maakte van de WVG, moest in Veenendaal weer helemaal door de molen, maakte veel indruk. Of van een mevrouw die haar zoon al meer dan 20 jaar verzorgt en dat ondanks de problematiek nog steeds met liefde doet. Wethouder Lochtenberg gaf aan dat het redelijk is om van mensen een tegenprestatie te vragen, in kader van Participatie. Een aanwezige gaf aan dat de praktijk soms anders is, waardoor mensen kunnen vereenzamen. De wethouder merkte op aan dat in dergelijke situaties de gemeente hulp kan bieden. Op de stelling ‘Jeugdzorg terug naar het Rijk?’ antwoordde de wethouder dat hij dit geen goed idee vind. Op de opmerking dat er steeds meer jongeren bijkomen die onder de armoedegrens leven , geeft de wethouder aan dat hij zijn uiterste best doet om dat grote probleem ongeacht (financiële) achtergrond op te lossen. ‘Naar elkaar omzien’ is waar het om gaat zegt de wethouder tot slot. De aanwezigen geven de wethouder/college enkele trefwoorden mee in kader van het Sociaal Domein: te veel schijven; bejegening/empathie; teveel bureaucratie. Fractievoorzitter Hans van de Braak vindt dat de gemeente laagdrempeliger moet worden en moet gaan omdenken. Misschien moeten niet meer om een tegenprestatie vragen. Nu is dat nog niet wettelijk te regelen, maar naar de toekomst toe zie ik dat gebeuren, met de innovatie en experimenten zoals kwijtschelding van schuld. Het is toch te gek voor woorden, dat een schuld van € 40.000 € door allerlei tussenpersonen tenslotte neerkomt op €100.000. Nadat Jos Schilte de aanwezigen bedankte voor hun inbreng sloot Rein Bijkerk de avond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie