Afbeelding
Pixabay

Zorgen over Veense huisartszorg bij de Christenunie

28 maart 2024 om 11:00 Politiek

VEENENDAAL De ChristenUnie heeft verschillende zorgen rondom de huisartsen in Veenendaal: of er voldoende zijn om alle inwoners te kunnen helpen, er voldoende huisvesting mogelijk is. Een bedrijfsketen ziet zij echter juist niet zitten. De gemeente is reeds in overleg over de verschillende knelpunten.

door Peter Kuijpers

De ChristenUnie ziet liever geen commerciële huisartsenpraktijken in Veenendaal. ,,De IGJ, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, en de NZa, Nederlandse Zorgautoriteit, hebben onderzoek gedaan naar de opkomst van bedrijfsketens in de huisartsenzorg. Alle huisartsenpraktijken in Nederland moeten basiszorg aan hun patiënten leveren. In Nederland is een snelle groei gaande van commerciële huisartsenketens. Deze snelle groei is niet zonder risico voor patiënten. Er bestaat een reële kans dat deze commerciële praktijken zo groot worden dat men niet meer zonder hen kan. Terwijl de zorg die zij leveren niet altijd even goed is”, schrijft Rosita Bussink-Verheij van de ChristenUnie.

PROBLEMEN 

,,Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de opkomst van bedrijfsketens in de huisartsenzorg tot problemen voor de patiënt kunnen leiden en dat de controle tekort schiet. Er zijn bedrijfsketens waar er zoveel patiënten per huisarts zijn, dat de huisarts weinig tijd heeft voor de patiënt. Of dat de patiënt relatief lang moet wachten voordat hij/zij langs kan komen op de praktijk. Sommige bedrijfsketens zijn telefonisch niet of moeilijk bereikbaar en voldoen niet aan de LHV-richtlijnen: bereikbaarheid en beschikbaarheid. Daarnaast staan patiënten van grote commerciële huisartsenpraktijken geregeld voor een dichte deur, vanwege personeelstekorten.”

CONTINUÏTEIT

De ChristenUnie denkt dat bij wisselend personeel de continuïteit van zorg achteruitgaat, omdat de patiënt telkens een andere huisarts ziet. ,,In de praktijk lijkt het erop dat de mogelijkheid van uitwisselen van personeel niet voldoende werkt om problemen rondom personeelstekorten op te vangen.” Verder meent de partij dat als door financiële problemen een grote commerciële huisartsenpraktijk omvalt, er geen andere huisartsen meer in de regio zijn om patiënten op te vangen. ,,Door het bestaan van meerdere kleine huisartsenpraktijken kunnen patiënten van een huisartsenpraktijk die stopt, verdeeld worden over verschillende andere praktijken.”

PENSIOEN

Verder gaf de fractie bij het college aan dat zij denkt dat één derde van de huisartsen binnen de komende 5 jaar met pensioen gaat. ,,Dit betekent dat veel praktijken de komende tijd te koop worden aangeboden. Voor jonge huisartsen die een praktijk willen overnemen is dit financieel erg uitdagend. Aangezien alle landelijke ontwikkelingen ook Veenendaal niet voorbij gaan, verwachten wij dat de kans bestaat dat ook praktijken in Veenendaal kunnen worden overgenomen door commerciële partijen. Wij vinden dat zorgelijk, omdat daarmee de mogelijke toegankelijkheid en de continuïteit van de huisartsenzorg op het spel komt te staan.”

TOEGANKELIJK

,,Als ChristenUnie vinden wij het belangrijk dat de huisartsenzorg voor een ieder toegankelijk is en blijft”, aldus Rosita Bussink-Verheij namens de fractie. Burgemeester en wethouders laten weten op de hoogte te zijn van de opkomende commerciële partijen. ,,Het college is bekend met commerciële huisartsenpraktijken, maar in Veenendaal zijn deze niet actief. Wij vinden deze ontwikkeling ook niet wenselijk en de zorgen die de ChristenUnie heeft onderschrijven wij”, merkt wethouder Dylan Lochtenberg op. ,,De huisartsenzorg is wat betreft capaciteit in Veenendaal niet geheel op orde”, schrijft het college in antwoord op haar brief.

TEKORT

,,Samen met de Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV) en Eerstelijns Samenwerking Veenendaal (ESV) hebben we niet precies in kaart hoe groot het tekort aan huisartsen is. Wel zien we dat vrijwel alle praktijken gesloten zijn voor nieuwe patiënten. Sporadisch laten enkele praktijken nieuwe patiënten toe wanneer er bijvoorbeeld door uitschrijving tijdelijk ruimte is. Kijkend naar de toekomst, dan kan de verwachte groei van het aantal inwoners niet opgevangen worden door de huidige praktijken. Als gemeente hebben we geen zicht op het verloop van huisartsen door pensionering. Daarbij kunnen er ook andere redenen zijn voor het stoppen.”

HUISVESTING

Toch zien burgemeester en wethouders geen problemen door stoppende huisartsen de komende jaren. ,,In de afgelopen drie jaar zijn er een aantal huisartsen met pensioen gegaan. Dit heeft geen problemen opgeleverd, startende huisartsen hebben deze praktijken overgenomen. Op basis van overleg met de HAGV is de inschatting dat er de komende vijf jaar circa twee huisartsen zouden kunnen stoppen vanwege pensioen. De continuïteit van huisartsenzorg staat momenteel niet onder druk door pensionering”, aldus het college. De ChristenUnie wilde ook weten of huisartsen knelpunten in de huisvesting van praktijken en gezondheidscentra ervaren.

OVERLEG

,,Ja. De knelpunten betreffen met name het gebrek aan beschikbare en betaalbare vierkante meters. Ook doordat de ondersteunende functies een grotere rol zijn gaan spelen. Veel praktijken zijn uit hun jasje gegroeid en kunnen niet in de spreekuurbehoefte van huisarts en praktijkondersteuner voorzien door gebrek aan spreekkamers. In het zoeken naar alternatieve huisvesting worden knelpunten ervaren door hoge kosten voor bouw of huur en de beperkte beschikbaarheid van ontwikkelingslocaties.” De gemeente voert nu tweemaal per jaar overleg met huisartsen en werkt samen voor uitbreiden van bestaande ruimte of zoeken naar nieuwe huisvesting.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie