Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Fotostudio7

Discussie in Veense raad over Kaderbrief Regio Foodvalley: ‘Goed dat het college de heroverweging heeft opgenomen’

21 februari 2024 om 11:45 Politiek

VEENENDAAL De lokale politiek kan instemmen met de hogere kosten voor het Regiokantoor van Foodvalley. Even was er een discussie of Veenendaal daarmee direct instemt met het geld dat Foodvalley nodig heeft voor de Strategische Agenda en de verschillende programma’s voor verkeer en wonen in de omgeving. Maar over waar de gemeente aan meewerkt in deze maatregelen kan zij later een beslissing nemen.

door Peter Kuijpers

,,We vinden het een beetje een ingewikkelde Kaderbrief. Normaal stel je de kaders af en dan is de begroting geen verrassing. De Strategische Agenda is eigenlijk de kaderbrief. Dan gaan we bepalen waar we wel en niet geld aan uitgeven. Ik ben blij dat het college al in de zienswijze heeft opgenomen dat we bezig zijn met een brede heroverweging. Dan hebben we onze partners goed geïnformeerd. Als we nu instemmen met het raadsvoorstel, gaan we niet automatisch akkoord met de begroting. Omdat we eerst de Strategische Agenda goed willen bespreken’’, aldus Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal. Hij vond het een slecht raadsvoorstel en wilde een splitsing in de kosten.

MEER FOCUS

Ook Corné Kelfkens van de VVD ziet in de bijdrage aan Foodvalley dat deze omhoog moet. Maar Veenendaal wil eerst bepalen waar de gemeente de komende jaren haar lagere inkomsten aan wil uitgeven. Frank Buijs (CDA) ging tevens in op de mobiliteitsopgave en verstedelijkingsopgave. De regionale samenwerking is wel van belang, maar de partij vroeg een betere uitwerking van het voorstel aan de gemeenteraad. Ook Robin Palma (D66) ziet dat er meer focus mag zijn op de verkeersafwikkeling in de regio. Jeroen van Esseveld van de ChristenUnie laat weten dat het in dit voorstel enkel om de kosten van het regiokantoor van Foodvalley gaat.

DOOR ELKAAR LOPENDE ZAKEN

Dario Castiglione (ProVeenendaal) benoemde dit nogmaals. En ziet dat er een paar zaken door elkaar lopen: ,,In de Strategische Agenda gaan we uiteindelijk in de regio bepalen, waar we de komende jaren daadwerkelijk ons geld aan besteden. En dit gaan we integraal afwegen, daar zijn we als raad bij.’’ Daar het alleen om de kosten van het regiokantoor gaat, kunnen de SGP, SP en PvdA hier mee instemmen. Burgemeester Gert-Jan Kats laat Lokaal Veenendaal weten dat deze stukken wat ingewikkeld waren. De algemene kosten, het regiokantoor met het vaste personeel, daar gaat het besluit over dat de lokale politiek is voorgelegd.

SCHERPERE SPLITSING

Het voorstel gaf, mede naar aanleiding van vragen uit het verleden, wel een totaal overzicht over wat er speelt in Foodvalley. ,,Uiteindelijk gaat u er zelf over, wat u bijdraagt. De programma’s vloeien voort uit de Strategische Agenda en worden gevoed uit de gelden die de gemeente beschikbaar stelt uit haar eigen begroting. Per programma kunt u nog reageren richting Foodvalley. We hebben gewerkt aan een beter totaaloverzicht, maar als het nu teveel door elkaar heen loopt. Dan zal ik meenemen die splitsing scherper te maken’’, kon de burgemeester Lokaal Veenendaal toezeggen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie