Afbeelding
Ronald Kersten

Gemeenteraad bespreekt bezorging PMD-zakken hoogbouw

23 januari 2022 om 16:49 Overig

VEENENDAAL De SP had vragen over het stoppen van het bezorgen van de PMD-zakken bij hoogbouw. Zij had van een aantal Verenigingen van Eigenaren en buurtgroepen gehoord, dat zij niet langer de zakken kregen van de gemeente. Deze is sinds afgelopen december overgegaan op een uitgifte-automaat op het gemeentehuis en zou zijn gestopt met bezorgen.

Peter Kuijpers

De zakken voor plastic en metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) lagen eerst in een mand in de hal. De Schone Buurt Coaches troffen deze echter tevens aan bij het aanbieden van textiel, bij verhuizingen en als afdekmateriaal bij klussen. ,,Dat de gemeente gekozen heeft voor een automaat is goed te begrijpen. Dit zal een besparing zijn. Wel is het lastig voor oudere mensen of wie minder mobiel is, dat de gemeente de zakken niet meer bezorgd’’, meent Sietse van der Bij van de SP. De gemeente deed dit op 66 adressen. Zij geeft nu aan dat veel bewoners van complexen zelfredzaam zijn en in staat om de zakken zelf af te halen. 

,,We hebben begrepen dat in specifieke omstandigheden de gemeente een uitzondering maakt. Twee VVE’s en twee bewonersgroepen met wie wij contact hadden, kregen te horen dat de service is gestopt. Hoe kunnen deze zich aanmelden voor de bezorging?’’

KRITISCH BLIJVEN Wethouder Marco Verloop gaf de fractie tijdens de raadscommissie aan dat Veenendaal altijd kritisch blijft kijken naar de kosten rondom afvalverwerking. Het oneigenlijk gebruik van de zakken kost Veenendaal ruim drieduizend euro. ,,De PMD-zakken kwamen we overal tegen. En ook voor doelen waar wij ze niet voor verstrekken. Wanneer een complex toch graag de zakken bezorgd wil hebben, kunnen zij dit aanvragen. Er volgt een beoordeling of bezorging redelijk is. Zo hebben we onlangs voor één adres besloten bezorging te handhaven. We blijven ook hier kritisch kijken naar de kosten en service.’’ 

Op de vervolgvraag waar mensen de aanvraag voor het voortzetten van de bezorging kunnen doen, verwees de wethouder naar ACV. Naar het contact waar zij voorheen ook de bezorging van de PMD-zakken deden. ACV zal in samenspraak met de gemeente de aanvraag beoordelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie