Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Oranjecafé op de Markt

· leestijd 1 minuut Opinie

VEENENDAAL Het WK is begonnen. Op de Markt lijkt een voormalig café omgetoverd tot een supportershome. Er hangen uitvergrote portretten van Oranje- spelers of supporters op de gevel. Wel een beetje slordig opgeplakt. Als je niet beter zou weten, zouden het ook stadionarbeiders kunnen zijn; de onderschriften ontbreken. ‘Veerkracht’ staat er in grote letters als aanmoediging. Dat kunnen onze jongens in het snoeihete Qatar zeker gebruiken. Dinsdag aanstaande spelen we tegen het gastland, waar - aldus de WK-officials - vrouwen snoepgoed zijn en homo’s een mentaal defect hebben. Daarmee vergeleken zijn de soms ingenomen standpunten in de Veense politiek een waar toonbeeld van beschaving.

Maar niets is wat ‘t lijkt in sinterklaastijd. De vroegere Plantage blijkt geen Oranjecafé, maar een wat te vroeg geopende tentoonstelling van het ‘Museum of Humanity’. Een museum uit Zaandam wat een royale Veense subsidie heeft gekregen om ‘een visueel statement te geven om de veerkracht van de inwoners ná de pandemie te laten zien’, aldus de wervende websitetekst. ‘Zo zijn de 150 portretten niet alleen op de gevel te bewonderen (ik telde 35 portretten op de gevel, maar dat terzijde), maar kun je ook binnen nog meer portretten bekijken.’ Het gaat in ieder geval zorgen voor de herstart en herstel van de Veense samenleving en bereikt de kwetsbare doelgroepen die zijn geraakt door de coronacrisis. Want dat was het criterium voor de subsidiegift. 

Alleen was tevens afgesproken om deze expo pas te openen ná de tentoonstelling ‘Ik ben ook Veenendaal’, een portrettenreeks waarvoor sinds 2019 zo’n vijftig Veenendalers op de foto zijn gezet en geïnterviewd. Maar jammerlijk exposeren de portrettentoonstellingen ‘Ik ben ook Veenendaal’ en ‘Wij zijn Veenendaal’ (of ‘Veerkracht’ zoals het nu hernoemd is) nu tegelijkertijd naast elkaar. Toch ietwat verwarrend. De laatste is t/m 17 december iedere zaterdag van 11 tot 17 uur te bezichtigen. ‘Ik ben ook Veenendaal’ t/m 1 december, 7 dagen per week. Ook ‘s avonds.

Ik hoop dat dit u helpt met de herstart en herstel na de coronacrisis.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Ps Ik ben komende maand even buiten beeld als columnist, omdat ik tijdelijk een ziek statenlid vervang bij Provincie Utrecht. Om (de schijn van) belangentegenstellingen te voorkomen in december dus even geen column van mijn hand.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden