Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Blokkades in Veenendaal

13 juli 2022 om 13:07 Opinie

VEENENDAAL Ja, ook Veenendaal ontkomt niet aan blokkades. Waren in den beginne slechts op- en afritten van de A12 rondom Veenendaal de dupe van boze boeren, inmiddels zijn ook straten in het centrum tot het zichzelf toegeëigende domein van ‘praktisch opgeleide’ alfa-mannetjes verworden. Vooral in de ochtenduren zijn straten als Brouwersgracht en de J.G. Sandbrinkstraat regelmatig geblokkeerd. In dit geval niet door boze boeren, maar door gehaaste (of minder gehaaste) bestuurders van bestelbusjes en bevoorradingsvrachtwagens.

Nu is de doorgang voor fietsers toch al niet zo breed op deze wegen - de terrassen zijn permanent verbreed op deze locaties -, maar als er vervolgens ook nog bestelauto’s gaan parkeren en op z’n elfendertigst gaan in- en uitladen, is een opstopping onontkoombaar. Waarom moeten deze activiteiten altijd plaatsvinden in de uren dat wij naar school of naar het werk fietsen? Kan de bierlevering voor de horeca niet op een wat later moment van de dag ingepland worden? Toegegeven, dan hebben de eigen terrasgasten er wat meer last van. Maar willekeurig passanten worden er minder door gehinderd. De ACV heeft er overigens ook een handje van om uitgerekend in de ochtendspits met haar vuilniswagens doorgaande wegen als de Zandstraat uit te kiezen voor de wekelijkse ophaalronde. Om over de koeriers van DHL, DPD of PostNL nog maar te zwijgen.

En willen we eigenlijk deze flinke stikstoflozers nog wel in de binnenstad? Zouden we hieraan geen eisen kunnen stellen, bijvoorbeeld dat uitsluitend elektrisch bevoorradingsverkeer welkom is in het centrum? Ik stel een begrenzing voor van het gebied tussen Raadhuisstraat, Wolweg, Verlaat, Hoogstraat, Zandstraat, Weverij en Duivenwal. Zélf ben ik overigens érg gecharmeerd van de elektrische Picknick-autootjes en de persoonlijke bezorgbakfiets van Chris: ‘Chris Brengt Thuis’. Véél leuker dan de anonieme flitskoeriers van Flink, Thuisbezorgd.nl of Gorillas. Grote platforms waar vooral de aandeelhouders beter van worden, maar personeel en klant niet veel meer dan een nummer zijn.

Vroeger stond op het testbeeld van de Nederlandse TV: ‘Even geduld a.u.b.’. Ik vermoed dat generaties na mij dit testbeeld niet meer kennen. En dus ook de oproep ‘Even geduld a.u.b.’ gemist hebben. De essentie: Geduld is een schone zaak. Maar je moet er wel de tijd voor nemen.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie