Afbeelding
Foto: Jan van den Brink

Columnist Jurgen Hillaert heeft altijd een beetje moeite gehad met de lintjesregen: ‘Sommigen meer gelijk dan anderen’

17 april 2024 om 11:16 Opinie Columns

VEENENDAAL Ieder jaar ontvangen circa drieduizend burgers een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Zo is m’n moeder ooit lid en een oom ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. Zelf heb ik altijd een beetje moeite gehad met dit feodale fenomeen, waarbij het de koning al dan niet behaagt om zijn onderdanen te onderscheiden. 

Alsof we nog steeds in een middeleeuwse standenmaatschappij leven. Met geestelijken en adel aan de macht die de plebs, wij de restcategorie boeren en burgers, naar eigen goeddunken met een lintje tijdelijk in de pseudo-adelstand verheffen. Maar ik ben naïef. Die standenmaatschappij is nooit verdwenen. De welstandsverschillen in Nederland zijn afgelopen jaren ook alleen maar groter geworden in plaats van kleiner.

Traditiegetrouw reiken burgemeesters een groot deel van de lintjes uit tijdens de jaarlijkse Algemene Gelegenheid. Het Kapittel voor de Civiele Orden heeft inmiddels zijn laatste adviezen gegeven over de voorgenomen onderscheidingen. De lintjesregen zelf vindt in de regel plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van de grootmeester van de Nederlandse ridderorden: Zijne Majesteit de Koning. Ofwel vrijdag 26 april dit jaar. 

Wordt u op die dag met een smoesje ergens naar toe gelokt en gevraagd om mooie kleren aan te trekken, dan is het niet ondenkbeeldig dat u door een naaste voorgedragen bent en op de foto mag met de burgemeester.

Bent u niet voorgedragen, dan kunt u ook door het met succes afleggen van een inburgeringsexamen of door 50 jaar getrouwd te zijn - voorwaar ook een hele prestatie - een fotomoment met een collegelid krijgen. AVG-privacyregels zijn daarbij niet van toepassing. Uw hele doopceel is gelicht. Gegevens over arbeidsverleden, huwelijkse staat, nationaliteit et cetera staan waarschijnlijk ook de volgende dag gewoon in de krant. Verstrekt door de overheid. Dus staat er volgende week opeens onuitgenodigd een politieke bobo aan uw voordeur, wijs hem (of haar - maar in Veenendaal is ‘t altijd een hem) daar gerust op. 

De meesten van ons hoeven evenwel niet te vrezen voor zo’n ongemakkelijk onuitgenodigd huisbezoek. En er zit een voordeel aan om niet bij de gelauwerden te horen. Uw nabestaanden hoeven er na uw dood niet aan te denken dat uw lintje geretourneerd moet worden aan de koning. Want zo’n lintje krijg je in bruikleen. De koning moet uiteindelijk ook op de kleintjes letten.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Meer columns op De Rijnpost.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Jurgen Hillaert
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie