Afbeelding
Foto: Jan van den Brink

Columnist Jurgen Hillaert over ‘Veenendaal in ‘t klein’

27 maart 2024 om 10:31 Opinie Columns

VEENENDAAL Deze week ontving ik een berichtje van een oud-vrijwilliger van Museum Veenendaal. Zij was de bijna 80-jarige Henk van Voskuilen tegen het lijf gelopen. De vermaarde Veense maquette-bouwer die meer dan vijftig bijzondere panden uit onze stad in miniatuur heeft nagebouwd. Denk aan het Ritmeesterpand, de oude Gelderse school, de Synagoge, de oudste molen van Veenendaal en de Oude Kerk en voormalige pastorie op de Markt. 

Hij voorzag dat hij niet het eeuwige leven had en was bezorgd over wat er na zijn dood met zijn imposante collectie zou gaan gebeuren. Eerder zijn zijn maquettes in het museum geëxposeerd en ook hebben zijn miniaturen in leegstaande winkel-etalages gestaan. Maar als niemand zich over de verzameling ontfermt, dreigt de vuilstort.

BETOVERD

Zélf ben ik groot fan van maquettes. Niet omdat ik zelf zo handig was met de figuurzaag. Tijdens handvaardigheidsles zijn bij mij, niet alleen tot grote frustratie van mijzelf, maar ook van mijn leraar, heel wat zaagjes gesneuveld. Nee, ik vind miniaturen vooral zo fascinerend, omdat je in één oogopslag een totaalindruk kunt krijgen van een gebouw of gebied. Als kind werd ik al betoverd door de magie van Miniatuur Walcheren, de miniaturen van Oud Oosterhout en uiteraard Madurodam. En ook heb ik heel wat uren op zolder met mijn modelspoorbaan doorgebracht. Märklin had een goede klant aan mij,

MOGELIJKHEDEN

Ook onder de kerstboom zou ik heel graag een kleurig verlicht miniatuur winterdorp plaatsen, maar mijn huisgenoten heb ik hiervoor nog niet warm kunnen maken. Ik vrees ook dat ik ze niet enthousiast krijg om onze garage te ontruimen en daar een expositieruimte voor de Veense maquettes van te maken. Terwijl de ligging zo midden in het centrum, vlakbij de kerk mijns inziens toch mogelijkheden biedt.

IN DE ETALAGE

Willen we de collectie voor Veenendaal behouden dan zullen we iets anders moeten verzinnen. Ik heb het antwoord niet paraat, maar misschien bieden de nieuwbouwplannen aan de zuidflank van het winkelcentrum mogelijkheden om Veenendaal letterlijk in de etalage te zetten. Een visitekaartje voor de stad waar verleden en heden samenkomen. 

Heeft u ideeën, mail ze gerust. Al gaat het om iets kleins, samen kunnen we toch laten zien waar Veenendaal groot in kan zijn.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl..


Jurgen Hillaert
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie