Afbeelding
WBW

Eerste kievitsei in Rhenen gevonden

20 maart 2023 om 20:00 Natuur en milieu

RHENEN Het eerste kievitsei van de gemeente Rhenen is zaterdag 18 maart gevonden op een maisakker van Gerard ter Maaten aan de Veenweg 5 in Rhenen. Wethouder Bert Fintelman heeft het nest in het Boerenlandvogel registratiesysteem laten vastleggen. ,,Het is een mooie traditie en een symbool voor het begin van de lente”, zegt wethouder Fintelman. 

,,Onze passie is het beschermen van nesten van weidevogels op agrarische grond”, vertelt vrijwilliger en coördinator Roelof de Jong van de Werkgroep Vrijwillige Weidevogelbescherming (WBW). ,,Dit doen we in goede samenwerking met de boer. Want soms kiest een kievit het land van de boer die net zijn land gaat bewerken. De gemeente Rhenen draagt een bedrag over aan de boeren die hieraan meewerken. Dit bedrag wordt op basis van de door de boeren geregistreerde nesten uit gegeven.”

,,Wij doen dit als vrijwilligers, de musketiers met petten op”, vervolgt De Jong. ,,We trekken erop uit, ruim op afstand, met onze telefoon en middelen om de nesten aan te geven. Het registreren van de nesten doen wij namelijk via onze telefoon. Ook bespreken we met de boer hoe er met een nest omgegaan kan worden tijdens het bewerken van het land. Zo hebben we al negentig procent van de nesten kunnen beschermen. Of het nest ook uitkomt en of de jongen groot worden, is een andere uitdaging.”

Al op deze leeftijd is Noah ter Maaten (16) actief weidevogelaar en trekt ze op met de vrijwilligers van WBW op het land van haar vader. Ze wist dat de kieviten dit jaar al actief waren. ,,Dat merk je aan hun gedrag, baltsen in de lucht en de mannetjes zag je al nestkuiltjes draaien. Wist je trouwens dat ze niet één nestkuiltje draaien, maar wel drie of vijf. Zo hebben de vrouwtjes wat te kiezen.”

Op 18 maart was het raak. Noah ging met Gijs, een van de vrijwilligers, langs de nestkuiltjes. ,,De kunst is rustig blijven waarnemen, goed opletten waar de vrouwtjes ‘rondhangen’. Dat is het territorium waar het nest ligt. En dan in ‘slow motion’ naar die plek, geconcentreerd voor je blijven kijken. Alert op kleine aanwijzingen, mini verschillen in ondergrond, en bingo, daar ligt die dan. Het eerste kievitsei van de Gemeente Rhenen 2023.”

Helaas was Noah vanwege schoolverplichtingen verhinderd voor het fotomoment met de wethouder. Gelukkig komoeder Rebekka voor haar in de plaats op de foto.

De WBW houdt op zaterdag 15 april om 10.00 uur een excursie. De start is bij de PLUS supermarkt in Achterberg. Meld je aan, of neem contact op met Roelof de Jong, coördinator en vrijwilliger van de WBW virtdejong@planet.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie